Muránsky: Návrh zakázať vývoz vody do zahraničia v Ústave SR je zúfalý krok

NETKY.SK • 8 Júl 2014, 14:08 • 2 min
Muránsky: Návrh zakázať vývoz vody do zahraničia v Ústave SR je zúfalý krok

BRATISLAVA - Návrh premiéra Roberta Fica (Smer-SD) predložiť ústavný návrh zákona, ktorý by zakázal vývoz vody do zahraničia, je len ďalším zúfalým krokom strany Smer-SD.

slovakia

left justify in out

Vyhlásil to dnes poslanec KDH Peter Muránsky, podľa ktorého plnú zodpovednosť za návrh novely vodného zákona nesie vládna strana.
      

"Potom, čo sa spustila kritika opozície a slovenskej verejnosti, sa Robert Fico zľakol a začína cúvať," poznamenal Muránsky. Ústavný zákon je podľa KDH zbytočný, ak by minister životného prostredia Peter Žiga (Smer-SD) a poslanci Smeru-SD zapracovali do návrhu zmeny, ktoré navrhuje opozícia. "Nie je potrebné vymýšľať žiadne ústavné zákony. Stačí, aby minister Žiga prerobil návrh zákona o vode, o ktorom sa práve rokuje v pléne tak, aby neexistovala možnosť vyvážať vodu do zahraničia," zdôraznil Muránsky.
      

KDH zároveň považuje návrh premiéra definovať vodu ako strategickú surovinu za absolútne nesprávny. Expert KDH pre životné prostredie Peter Stanko tvrdí, že prípadná definícia vody by mala byť kategorizovaná na podzemnú vodu a vodné toky, pričom by bolo vhodné zadefinovať vodu ako jednu zo základných zložiek životného prostredia.
      

Zsolt Simon z Mostu-Híd dnes vyhlásil, že Fico nevie vládnuť a vodný zákon je jeho zodpovednosť rovnako ako iné prešľapy. "Ústavným zákonom chce urobiť spoluzodpovednú aj opozíciu. My ho nepodporíme, odmietame byť spoluzodpovední za Ficovu neschopnosť vládnuť. Ústava nie je trhací kalendár, že ju môžeme trhať každý týždeň," zdôraznil Simon.
      

Fico dnes oznámil, že jeho strana plánuje zakázať vývoz slovenskej pitnej, minerálnej a geotermálnej vody nielen novelou vodného zákona, ale aj zmenou Ústavy SR. Vláda chce novelizáciou upraviť článok štyri ústavy, ktorý hovorí o nerastnom bohatstve, vodách, prírodných liečivých zdrojoch či jaskyniach ako o majetku štátu, s ktorým nemožno nakladať. "Chceme tento článok doplniť o ustanovenie, vďaka ktorému nebude možné z územia SR vyvážať ani pitnú vodu, ani geotermálnu vodu, ani minerálnu vodu," konkretizoval predseda vlády SR.
      

Zákaz by sa mal týkať vývozu cez potrubie alebo cisternu. Výnimka sa má vzťahovať na extrémne humanitárne situácie. "Keď bude potrebné rozhodnúť, že treba niekomu pomôcť," doplnil Fico, ktorého vláda mieni chrániť aj výrobcov slovenských minerálnych a stolových vôd. Novelizácia má zastaviť pochybnosti o tom, či chce vláda skutočne chrániť vodu, alebo s ňou mieni kšeftovať. Opozícia obviňuje kabinet z možnej privatizácie vody na základe novely vodného zákona, ktorá má umožniť vláde zakázať vývoz vody do zahraničia.
      

Návrh na zmenu Ústavy SR podá vláda hneď po tom, ako parlament posunie novelu vodného zákona do druhého čítania. K tomu by malo dôjsť dnes či v stredu (9. 7.). Definitívne by mal parlament o úprave vodného zákona hlasovať až potom, ako rozhodne o zmene Ústavy SR.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies