Muňko bude šéfovať Sociálnej poisťovni do 23. júla 2016

NETKY.SK • 20 August 2014, 13:48 • 2 min
Muňko bude šéfovať Sociálnej poisťovni do 23. júla 2016

BRATISLAVA - Súčasný generálny riaditeľ Sociálnej poisťovne Dušan Muňko bude vo svojej funkcii do 23. júla 2016.

slovakia

left justify in out

Vo svojom uznesení to vzhľadom na nález Ústavného súdu SR v stredu konštatovala vláda. Ústavný súd v júni 2012 rozhodol o tom, že bývalá vláda Ivety Radičovej rozhodnutím o odvolaní Dušana Muňka z postu šéfa Sociálnej poisťovne porušila jeho ústavné práva. Ako sa ďalej uvádza vo vládnom uznesení, Dušanovi Muňkovi tak bolo v období od 27. augusta 2010 do 1. augusta 2012 upreté právo na výkon verejnej funkcie. O tento časový úsek sa preto Dušanovi Muňkovi predĺži jeho funkčné obdobie v pozícii šéfa Sociálnej poisťovne.

 

Vtedajšieho štátneho tajomníka Ministerstva životného prostredia SR Dušana Muňka vymenovala prvá vláda Roberta Fica za generálneho riaditeľa Sociálnej poisťovne s nástupom do funkcie od 21. augusta 2008. Jeho šesťročné funkčné obdobie tak malo skončiť 20. augusta 2014. Bývalá vláda Ivety Radičovej však Muňka odvolala z postu šéfa poisťovne k 27. augustu 2010. Odôvodnila to tým, že boli závažne porušené zákony v oblasti hospodárenia Sociálnej poisťovne. Radičovej vláda vymenovala za nového šéfa Sociálnej poisťovne Ľuboša Lopatku. 

 

Ústavný súd SR rozhodnutie o odvolaní Dušana Muňka v júni 2012 zrušil vzhľadom na to, že bolo porušené jeho základné právo na inú právnu ochranu podľa čl. 46 ods. 1 Ústavy SR a podľa čl. 36 ods. 1 Listiny základných práv a slobôd. Z nálezu Ústavného súdu SR vyplýva, že rozhodnutie vlády Ivety Radičovej malo obsahovať zákonný dôvod na odvolanie generálneho riaditeľa Sociálnej poisťovne, intenzitu porušenia zákonom ustanovených povinností, ktorých sa dopustil generálny riaditeľ Sociálnej poisťovne, ako aj stručné a jednoznačné odôvodnenie rozhodnutia vlády. Muňko sa tak v auguste 2012 vrátil naspäť na post generálneho riaditeľa Sociálnej poisťovne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies