Múmiu tetovanej "ľadovej princeznej Ukok" previezli do múzea

NETKY.SK • 17 August 2012, 10:45 • 2 min
Múmiu tetovanej "ľadovej princeznej Ukok" previezli do múzea

Múmiu tetovanej "ľadovej princeznej Ukok" previezli do múzea

slovakia

left justify in out

img

"Ľadovú princeznú Ukok," ktorú archeológovia objavili v hrobke v pohorí Altaj, previezli do Národného múzea v Gorno-Altajsku, hlavnom meste ruskej Altajskej republiky. V dohľadnej dobe ju sprístupnia pre verejnosť.
      V hrobke bola pochovaná pred 2500 rokmi s dvoma mužmi. Na mrazom mumifikovaných telách objavili archeológovia mimoriadne zachované tetovania, ktoré rekonštruovali.
      Telá, ktoré ležali v sibírskom permafroste, sa zachovali ako ľadové múmie. Objavili ich pred 19 rokmi. Mladé, asi 25-ročné dievča pomenovali archeológovia "princezná Ukok" podľa náhornej plošiny, kde sa telá našli. Dvaja bojovníci ju zrejme mali sprevádzať v zásvetí. V hrobe okrem bežnej pohrebnej výbavy kultúry Pazyryk ležalo aj šesť koní a malá nádobka s marihuanou.
      Archeologička Natalia Polosmaková hovorí, že je neuveriteľné, ako málo sa pri tetovaniach veci za dve miléniá zmenili. "Podobne ako dnes, aj vtedy si väčšina ľudí dávala prvé tetovanie na ľavé rameno. Išlo o skrášľovanie seba samého."
      V kultúre Pazyryk podľa jej slov bol počet tetovaní závislý na veku. Okrem skrášlovacej funkcie mali obrázky na koži aj inú praktickú funkciu. Pomocou nich sa mohli rodinní príslušníci a priatelia spoznať na druhom svete.

Zdroj: TASR/dailymail.co.uk



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies