Mumford and Sons ohlásili bojkot festivalu Bravalla

NETKY.SK • 6 Júl 2016, 14:14 • 2 min
Mumford and Sons ohlásili bojkot festivalu Bravalla

BRATISLAVA - Anglická folk-rocková kapela Mumford & Sons oznámila bojkot švédskeho festivalu Bravalla.

slovakia

left justify in out

Hudobníci sa pre tento krok rozhodli po tom, čo 17 žien nahlásilo polícii, že ich na podujatí, ktoré sa konalo počas víkendu, sexuálne obťažovali. Členovia kapely prostredníctvom sociálnej siete Facebook vyhlásili, že ich tieto správy zdesili. "Festivaly sú oslavou hudby a ľudí, miesto, kde sa môžete nechať uniesť a cítiť sa pri tom bezpečne. Z týchto odporných správ sme sklamaní," napísali hudobníci, ktorí boli jednými z headlinerov festivalu. "Na tomto festivale nebudeme znovu hrať, kým nebudeme mať istotu od polície a organizátorov, že robia všetko, aby zamedzili tomu, čo vyzerá ako nechutne vysoká miera nahlasovaného sexuálneho násilia," uviedli tiež.


Polícia v meste Norrköping, kde sa festival konal, vyšetruje v súčasnosti päť obvinení zo znásilnenia a 12 prípadov sexuálneho obťažovania. Švédskej polícii pritom oznámili ďalšie prípady sexuálneho násilia na festivale Putte i Parken, ktorý sa konal od 30. júna do 2. júla v Karlstadte. Podľa policajného inšpektora Leifa Nyströma im nahlásili 32 útokov chlapcov a mladých mužov, pričom najmladšia obeť mala 12 rokov. Vyšetrovatelia identifikovali sedem osôb, ktoré plánuje vypočuť.


Kapela Mumford & Sons vznikla v roku 2007 v Londýne. Prvý album Sigh No More vydali v roku 2009 a len v USA z neho predali viac ako tri milióny kópií. V roku 2011 bol ich debut v USA tretím najsťahovanejším albumom. Na jeho úspech nadviazali nahrávkou Babel (2012), s ktorou dobyli britský i americký rebríček a získali za ňu cenu Grammy v najprestížnejšej kategórii Album roka.

 

Toto ocenenie im udelili aj v kategórii Najlepší hudobný film za snímku Big Easy Express (2012). Vlani v máji vydali tretí album Wilder Mind, s ktorým taktiež dobyli britský i americký rebríček. V júni sa do predaja dostal minialbum Johannesburg, ktorý formácia nahrala v rovnomennom meste počas turné po Juhoafrickej republike. Na konte majú okrem iného tiež štyri Billboard Music Awards, dve BRIT Awards, Ivor Novello Award či Juno Award.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies