Multimediálna študentská generácia používa tablet a mobil

NETKY.SK • 30 August 2012, 11:23 • 2 min
Multimediálna študentská generácia používa tablet a mobil

Multimediálna študentská generácia používa tablet a mobil

slovakia

left justify in out

imgNové technológie už v plnej miere prenikajú aj do slovenských škôl. Klasické písacie potreby postupne nahrádzajú notebooky a tablety. Mobilné telefóny už neslúžia iba na telefonovanie, ale tiež na zapisovanie úloh, termínov písomiek i skúšok.
      Na začiatok školy sa študenti pripravujú vo veľkom. Zvýšený záujem o školské, ale aj technologické pomôcky s príchodom nového školského roka oživil "vody internetu". Dokazujú to štatistiky zo slovenského portálu na porovnanie cien Pricemania.sk. Podľa šéfa portálu Michala Krála, kým počas takmer celého leta návštevníci portálu si prezerali najmä klimatizácie, bazény a trampolíny, s príchodom jesene sa zvýšil dopyt po školských pomôckach – napr. školských taškách. V porovnaní s júnom ich prezeranosť vzrástla až o 251 %. To isté platí aj na moderné školské pomôcky, najmä notebooky, tablety a smartfóny. Denne si tieto sekcie prehliadne tisícka ľudí. Dopyt však nezostáva len pri prezeranosti, často sa mení aj na nákup. Je zrejmé, že peniaze z letných brigád mnoho študentov investuje do technológií.
      Jeho slová potvrdzuje aj Tomáš Prutzer, obchodný riaditeľ slovenského e-shopu, InterStore.sk. Podľa neho návrat školského roka cítiť aj v štatistikách predajov notebookov. V auguste zaznamenali 25-% medzimesačný rast predaja notebookov, zákazníci sa orientujú predovšetkým na laptopy s 15-palcovou uhlopriečkou. Zvýšený záujem je tiež o tablety. Kým drahšie modely (iPad, Samsung Galaxy) sú stabilné, hitom je jednoznačne séria ASUS Transformer a jej variácie (rôzne uhlopriečky, pripojiteľná klávesnica, smartphone), kde je predaj vyšší aj o 20 %.
      Tieto trendy sú najviac viditeľné u vysokoškolákov, ktorí sú ekonomicky najsilnejší a zžití s novou technológiou. "Využívanie moderných technológií je automatickou súčasťou života súčasných vysokoškolákov. Na VŠ študuje generácia, ktorá s PC vyrástla, a preto ich berie ako neoddeliteľnú zložku života. Tak ako pre staršiu generáciu bol charakteristický papierový kalendár s perom, život mladých je dnes zaznamenaný v mobile – všetky kontakty, termíny stretnutí, poznámky, fotky a samozrejme nepretržité spojenie so svetom cez internet. Niektorí si do mobilu robia aj poznámky na prednáškach, takže do školy prídu iba s mobilom vo vrecku. Klasické poznámkové bloky nahradili notebooky s najmodernejšími aplikáciami na sťahovanie fotografií, hudby, filmov a ich úpravu. Pri prednáškach ich má pred sebou 75 % študentov. Už čoskoro nahradia e-knihy tie klasické, papierové," hovorí Zora Hudíková z Fakulty masmédií Paneurópskej vysokej školy. 

Zdroj: TASR/InterStore



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies