Müller, Horáček a Pavlíček vydávajú spoločný album Sociální síť

NETKY.SK • 9 Október 2015, 11:39 • 2 min
Müller, Horáček a Pavlíček vydávajú spoločný album Sociální síť

BRATISLAVA - Slovenský spevák Richard Müller, český textár Michal Horáček a jeho krajan, uznávaný gitarista a skladateľ Michal Pavlíček vydávajú album Sociální síť. S nápadom nahrať spoločnú štúdiovku prišiel 54-ročný Müller.

slovakia

left justify in out

"Vždy som obdivoval texty Michala Horáčka. Zároveň som celý život sledoval tvorbu Michala Pavlíčka. Myšlienka, že by sme my traja mohli urobiť spoločný album, mi skrsla v hlave na jednom koncerte. Michala Horáčka tá myšlienka zaujala a po čase dodal bravúrne texty v osobitnom žánre villonských balád. Z tých sme spoločne vyberali, potom sme ich posunuli Michalovi Pavlíčkovi a on urobil skvelé demá. Neskôr sa to nahralo v Prahe, hlavne u Michala Pavlíčka v štúdiu Na Kloboučku. Bola to dlhá cesta a došlo na všetky druhy peripetií, ale teraz je album Sociální síť na svete," objasnil rodák z Hlohovca.


Ako naznačuje aj názov novinky, pre 63-ročného Horáčka slúžili ako hlavný zdroj inšpirácie práve sociálne siete. "Inšpiráciou mi bol mohutný fenomén prostredia sociálnych sietí, kde sa ľudia vo veľkom zdôverujú nielen s tým, čo ich skutočne trápi alebo teší, ale sa aj doslova podivuhodne prezentujú tak, ako by chceli byť vnímaní. Nie náhodou preto album začína aj zakončuje balada, zhudobnená a interpretovaná dvoma rôznymi spôsobmi, ale s tými istými slovami aj názvom - Niekto iný. Ako pre skladateľa, tak aj pre interpreta to musela byť obrovská úloha, nie je totiž jednoduché výrazovo sa prevteľovať do toľkých a tak rôznych ľudí. Za to, že to dokázali, si u mňa vyslúžili veľký rešpekt," uviedol.


Štúdiovka, ktorá sa dostane na trh aj na vinyle, vznikala tri roky. Müller a Horáček už spolupracovali napríklad na albume Richard Müller a hosté (2000), s 59-ročným Pavlíčkom však spevák nahrával po prvý raz. "S Michalom Horáčkom už máme za sebou niekoľko úspešných spoločných projektov. S Michalom Pavlíčkom to bola nová skúsenosť. Ale je presne takým človekom, ako som si myslel, že bude. Korektný aj názorovo pevný, profesionálny aj mladistvo nadšený. To čo vzniklo pri tejto spolupráci, je podľa mňa nevídané. Podarilo sa nám spojiť niečo na prvý pohľad nespojiteľné. Mne sa album náramne páči," povedal interpret, ktorý má na konte hity ako Tlaková níž, Nočná optika, Po schodoch, Baroko, Cigaretka na 2 ťahy alebo Milovanie v daždi.


Rodákovi z Prahy, ktorý je známy z kapiel Pražský výběr, Stromboli či BSP, sa spolupráca s Müllerom páčila. "Bolo to pre mňa veľmi zvláštne písať hudbu niekomu, koho dobre poznám z nahrávok, ale ako človeka v podstate minimálne. Napriek tomu sme našli spoločnú reč bez problémov. Michal Horáček stanovil svojimi villonskými básňami obsah a koridor, v ktorom som sa pohyboval a snažil sa ušiť hudbu Richardovi na mieru. Samozrejme, tak, aby som si zachoval svoj rukopis. A on piesne svojím výnimočným výrazom umocnil," vyjadril sa Pavlíček, ktorý vydal nahrávky ako napríklad Big Heads (1992), Konec velkých prázdnin (1996), In Celebration of Freedom (2003), Beatová síň slávy (2006), Srdeční záležitosti (2010) a ďalšie.


"Ambíciou albumu Sociální síť nie je vychádzať v ústrety vkusu poslucháča, ale ponúknuť mu inšpiráciu a príležitosť konfrontovať svoju životnú skúsenosť s tým, o čom jednotlivé piesne hovoria. Medzi nami a poslucháčom chceme rovnocenný vzťah, všetci sa niečoho obávame a z niečoho tešíme, všetci hľadáme, čo to obnáša žiť, na Slovensku, v Česku, vo svete," uzavrel Michal Horáček, ktorý je známy aj vďaka spolupráci so zosnulým Petrom Hapkom. Napísal texty hitov ako Levandulová, S cizí ženou v cizím pokoji, Štěstí je krásná věc, Srdce jako kníže Rohan alebo Dívám se, dívám.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies