Müller, Horáček a Pavlíček sa tešia z albumu Sociální síť

NETKY.SK • 21 Október 2015, 15:53 • 2 min
Müller, Horáček a Pavlíček sa tešia z albumu Sociální síť

BRATISLAVA - Slovenský spevák Richard Müller, český textár Michal Horáček a jeho krajan, uznávaný gitarista a skladateľ Michal Pavlíček uviedli na trh spoločný album Sociální síť. Novinka vznikala tri roky a obsahuje dvanásť skladieb.

slovakia

left justify in out

Ako prezradili všetci traja spolupracovníci v rozhovore pre agentúru SITA, s nahrávkou sú veľmi spokojní. "Michala Horáčka považujem za veľmi blízkeho spolupracovníka. Videl som, že jeho práca v tejto brandži nekončí po odchode pána Hapku a preto som sa rozhodol osloviť ho s ponukou na spoluprácu. Oznámil mi, že pracuje na villonských baladách. Keď som dostal texty, tak som sa trošku obával, pretože rýmovanie je diametrálne odlišné od bežnej popmusic, napriek tomu som bol veľmi rád a oslovil som Michala Pavlíčka, ktorého som videl niekde na koncerte a hneď som mal pocit, že tohto človeka dobre poznám a mám ho rád. Bez váhania som za ním išiel riskujúc, nie že odmietne spoluprácu, ale že vôbec nebude vedieť kto som. Keď som potom videl, s akou vervou sa pustil do práce, pochopil som, že všetko je tak, ako som si predstavoval," objasnil Müller.


"Je veľmi ťažké zhudobniť dvanásť textov rovnakého žánru, v tomto prípade dvanásť villonských balád. Myslím si, že je to celkom veľké dielo. Richardove rozhodnutie ísť niekam, kde ešte nikto z nás nikdy nebol, ísť do neistoty, je sama o sebe veľmi pekná ambícia a mne sa takýto prístup veľmi páči. Neveril som, že sa to všetko podarí a práve o to viac som bol prekvapený, že to takto dobre dopadlo," uviedol Horáček.


Päťdesiatdeväťročný Pavlíček, ktorý je známy aj z kapiel Pražský výběr, Stromboli či BSP, sa postaral tiež o produkciu štúdiovky. "Najprv som spravil demo nahrávky, v ktorých som si aj zaspieval a čakal som, či sa to bude obom pánom páčiť. Skladby vznikli pomerne rýchlo, bavilo ma to, bola to rýchla maľba štetcom. Ďalej však bolo veľmi dôležité vyladiť jednotlivé piesne, aby v nich vyznel Richardov typický hlas. Potom som musel všetko nahrať odznova a mohli sme začať nahrávať spev," priblížil proces tvorby rodák z Prahy. "Bol som veľmi rád, že som sa mohol osobne stretnúť s Richardom a že som mohol napísať tieto skladby, že sa mu páčia a že ich takto vnútorne stvárnil. Myslím si, že keby sme sa vnútorne neprepojili, tak by album nemohol vzniknúť. Pro mňa to bolo jedno z umeleckých dobrodružstiev, pre ktoré sa človek hudbe venuje," dodal gitarista.


Pre významného českého textára, ktorý pracoval na piesňach ako Levandulová, S cizí ženou v cizím pokoji, Štěstí je krásná věc, Srdce jako kníže Rohan alebo Dívám se, dívám, poslúžili ako zdroj inšpirácie sociálne siete a najmä Facebook. "Najväčšou inšpiráciou bol pre mňa fenomén sociálnych sietí, kde sa ľudia zdôverujú s tým, ako sa práve cítia, čo prežívajú. Často tam tiež píšu, ako by chceli, aby ich ostatní vnímali. Sami sa uvedú do nejakej role. Preto sa prvá a posledná skladba na albume volá Někdo jiný. Mrzí ma, že sme už nemohli nahrať skladbu, ktorá by sa venovala diskusii o migrácii. To je veľmi výživná pôda pre básnika, skladateľa i speváka," prezradil 63-ročný Horáček, ktorý v piesni V Kyselý prdeli použil výnimočne aj vulgarizmus. "Pri písaní som musel zohľadniť, ako sa ľudia vyjadrujú na sociálnej sieti, že si nedávajú pred ústa servítky. Ak mi chce niekto vyčítať, že sú v texte vulgarizmy, ktorým som sa doteraz striktne vyhýbal, nech to vyčíta sociálnym sieťam. Ja som len ten, kto prišiel a počúval," objasnil. "Páči sa mi, že album nie je továrenský výrobok, ale dielo, ktoré svedčí o nejakom životnom rozpoložení a životných skúsenostiach, ktoré máme v roku 2015. Dúfam, že sa nahrávka nebude každému páčiť, pretože najhoršie je, keď sa človeku niečo páči 'tak trochu'. Ja by som si želal, aby sa niekomu páčil veľmi a púšťal si ho často a niekto nech ho radšej úplne odmietne, než aby sme skončili niekde v prostriedku. Nechcem, aby to bol vlažný album," vyjadril sa. "Je veľmi dôležité, aby ľudia vnímali celkový koncept zobrazenia sociálnej siete," doplnil Pavlíček.

 


Medzi obľúbené skladby všetkých troch spolupracovníkov patrí podľa ich vlastných slov pieseň Buď jméno boží pochváleno. "Pri tejto skladbe si predstavím celých 27 rokov, ktorých sa poznáme s Richardom, a vidím tam jeho akýsi ľudský posun či zmúdrenie. Ak niekto očakáva Müllera, nájde ho práve v tejto piesni," vysvetlil Horáček, ktorý strávi na Facebooku približne 15 minút denne. Podobne je na tom aj Michal Pavlíček. "Ja sa snažím sociálnym sieťam vyhýbať, denne strávim na internete asi hodinu a pol, vybavujem si poštu, pozerám sa, čo je nové vo svete. Facebook mám, no denne nekomunikujem s fanúšikmi," prezradil. "V mojom prípade je to veľmi jednoduché, ja nemám ani počítač," uzavrel 54-ročný rodák z Hlohovca.


Novinku by mali pokrstiť v novembri v Bratislave. Či interpreti predstavia album aj na turné, však zatiaľ nie je jasné. "Záleží najmä na tom, či budeme mať čas. Myslím si, že práve ten napokon rozhodne, či predstavíme album aj na koncertoch," uviedol Müller.
 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona