Mularčík: Čierny Peter ostal v rukách súdov

NETKY.SK • 1 Jún 2017, 06:38 • 2 min
Mularčík: Čierny Peter ostal v rukách súdov

BRATISLAVA - Súdy budú mať po dnešnom zrušení Mečiarových amnestií ťažkú prácu.

slovakia

left justify in out

Domnieva sa advokát a bývalý predseda Slovenskej advokátskej komory Ondrej Mularčík. "Teraz hodnotím, že ostal Čierny Peter v rukách súdov, myslím tým všeobecné súdy v trestnom konaní a, samozrejme, možno aj orgánov činných v trestnom konaní. Ale trestný poriadok a trestný zákon platí aj po prijatí, alebo po rozhodnutí o zrušení amnestií. Takže sa súdy budú musieť popasovať s rôznymi záležitosťami, ako sú premlčacie doby a vôbec trestnosť ako taká, ktorá mala na základe nejakej právnej skutočnosti zaniknúť," dodal Mularčík.

 

Plénum Ústavného súdu (ÚS) SR dnes potvrdilo aprílové rozhodnutie NR SR o zrušení tzv. Mečiarových amnestií a milosti exprezidenta Michala Kováča svojmu synovi. "Predseda Okresného súdu Bratislava 3 deň nasledujúci po dni vydania nálezu Ústavného súdu SR v Zbierke zákonov SR opatrením v zmysle rozvrhu práce Okresný súd Bratislava 3 na tento rok pridelí vec náhodným výberom pomocou technických prostriedkov novému zákonnému sudcovi, nakoľko sudca, ktorý vo veci rozhodoval pred jej zrušením, už nie je činný na Okresnom súde Bratislava 3," uviedol pre TASR hovorca Krajského súdu Bratislava Pavol Adamčiak.

 

"ÚS SR pod vedením predsedníčky Ivetty Macejkovej na neverejnom zasadnutí pléna 31. mája 2017 rozhodol: Uznesenie NR SR č. 570 z 5. apríla 2017 o zrušení článku V a článku VI rozhodnutia predsedu vlády Slovenskej republiky z 3. marca 1998 o amnestii uverejneného pod číslom 55/1998 Z. z., rozhodnutia predsedu vlády Slovenskej republiky zo 7. júla 1998 o amnestii uverejneného pod číslom 214/1998 Z. z. a rozhodnutia prezidenta Slovenskej republiky v konaní o milosť pre obvineného zo dňa 12. decembra 1997 je v súlade s Ústavou Slovenskej republiky," povedala hovorkyňa ÚS SR Martina Ferencová.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies