Mujica sa ospravedlnil argentínskej prezidentke za nevhodné úrážky

NETKY.SK • 12 Apríl 2013, 07:08 • 2 min
Mujica sa ospravedlnil argentínskej prezidentke za nevhodné úrážky

MONTEVIDEO - Uruguajský prezident José Mujica sa vo štvrtok ospravedlnil za svoje urážlivé vyjadrenia z minulého týždňa, ktoré boli zjavne namierené proti argentínskej prezidentke Cristiny Kirchnerovej a jej zosnulému manželovi.

slovakia

left justify in out

Ako povedal v rámci pravidelného rozhlasového vystúpenia, cíti povinnosť "úprimne sa ospravedlniť osobe, ktorú jeho slová zranili". Kirchnerovú pritom priamo nemenoval a nie je preto jasné, či bude ochotná takéto gesto prijať.

Mujica sa minulý štvrtok dostal do trápnej situácie, keď jeho nelichotivé slová o Kirchnerovcoch náhodou zachytili uruguajské médiá. Sedemdesiatsedemročný prezident o nich hovoril pred začiatkom tlačovej konferencie, pričom si podľa všetkého nevšimol, že mikrofóny sú zapnuté. Na zverejnenej nahrávke počuť vetu: "Táto starena je horšia ako ten škuľavec." Posledné slovo je zrejme narážkou na Kirchnerovej manžela Néstora, ktorý bol jej predchodcom vo funkcii a v roku 2010 zomrel na infarkt. Kirchner bol počas života terčom posmeškov pre zabiehajúce oko a vyslúžil si preto prezývku "škuľavec"

Mujica sa krátko po zverejnení vyjadril, že nehovoril o Argentíne a nemá čo vysvetľovať. Argentínsky minister zahraničných vecí Héctor Timerman však jeho slová označil za "neprijateľné" a "očierňujúce". Buenos Aires oficiálne protestovalo prostredníctvom nóty odovzdanej uruguajskému veľvyslancovi.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies