Muižnieks: Nový zákon o poľskom ústavnom súde je hrozbou pre právny štát

NETKY.SK • 8 Júl 2016, 14:39 • 2 min
Muižnieks: Nový zákon o poľskom ústavnom súde je hrozbou pre právny štát

VARŠAVA - Komisár Rady Európy pre ľudské práva Nils Muižnieks kritizoval dnes nový zákon o poľskom ústavnom súde, ktorý poľský parlament prijal vo štvrtok, v predvečer vrcholného summitu NATO vo Varšave.

slovakia

left justify in out

Podľa mnohých pozorovateľov tak poľský parlament urobil v snahe reagovať na obavy medzinárodného spoločenstva ohľadom stavu právneho štátu v Poľsku.


Muižnieks však dnes podľa agentúry AP vyhlásil, že nový zákon "predstavuje pre právny štát vážnu hrozbu".


Rada Európy v uplynulom období síce opakovane vyzývala Poľsko, aby zrušilo spochybňované reformy presadené vládou strany Právo a spravodlivosť (PiS), ale vo štvrtok schválený zákon "ide opačným smerom," upozornil Muižnieks.


PiS čelí medzinárodnej kritike za spôsob vymenovania nových sudcov ústavného súdu i za zákon, ktorý tejto ustanovizni bráni kontrolovať vládnu moc.


Tieto nové pravidlá fungovania ústavného súdu, ktoré po svojom víťazstve v parlamentných voľbách koncom vlaňajška presadila PiS, vytvorili konfliktnú situáciu a viedli k paralyzovaniu činnosti tejto ustanovizne.


Opozícia, ktorá pred štvrtkovým hlasovaním predložila približne 40 pozmeňujúcich návrhov, v rozprave zákon podrobila kritike. Zákon vychádzajúci z návrhov PiS bol podľa nej prijatý v rozpore s legislatívnymi postupmi, pričom niektoré jeho ustanovenia údajne protirečia ústave. Podľa PiS sa prijatím zákona ukončia v krajine spory týkajúce sa ústavného súdu.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies