Muhammad Ali zomrel na sepsu: Jeho srdce bilo 30 minút po tom, ako mu zlyhali orgány

NETKY.SK • 5 Jún 2016, 21:05 • 2 min
Muhammad Ali zomrel na sepsu: Jeho srdce bilo 30 minút po tom, ako mu zlyhali orgány

SCOTTSDALE - Príčinou úmrtia amerického bývalého boxera Muhammada Aliho bola otrava krvi. Komplikácie vyplynuli z Parkinsonovej choroby, ktorou "The Greatest" trpel desaťročia.

slovakia

left justify in out

Ali zomrel v arizonskom Scottsdale v piatok o 21.10 h miestneho času. Posledné hodiny pri ňom bola rodina, pricestovali aj priatelia, ale z ohľaduplnosti k najbližším nešli priamo do izby, kde ležala najväčšia športová osobnosť 20. storočia podľa BBC či Sports Illustrated.

 

"Netrpel," citovala agentúra dpa hovorcu Aliho rodiny Boba Gunnella.

 

Jeho dcéra Hana Ali niekoľkokrát vzdala svojmu otcovi na sociálnych sieťach hold. Na twitteri dokonca opísala, ako jej otec bojobal až do samého konca.

 

 

 

 

"Naše srdcia doslova bolia. Ale sme neuveriteľne šťastní, že náš otec je už voľný. Všetci sme sa snažili byť silní a šepkali sme mu do ucha: "Už môžeš ísť. Budeme v poriadku. Ľúbime ťa. Ďakujeme ti. Môžeš ísť naspäť k Bohu.", napísala Hana a dodala: "Všetci naokolo sme sa obíjmali, bozkávali, držali sme si ruky a odriekavali sme islamské modlitby. Všetky jeho orgány zlyhali, ale je SRDCE neprestalo biť. Ďalších 30 minút. Jeho srdce stále bilo. Nikto nevidel nič podobné. Je to úkažka sily jeho duše a vôle. Skutočný bojovník až do konca."

 

Muhammad Ali, vlastným menom Cassius Marcellus Clay, viacnásobným majstrom sveta v ťažkej váhe a v roku 1960 triumfoval aj na olympijských hrách. Vo svojich najlepších časoch bol absolútnou boxerskou špičkou, zúrivý pästiar, ktorého bolo cítiť v ringu aj mimo neho. Bojoval s vervou a absolvoval niekoľko pamätných zápasov. Vyhral nad dovtedy "nepremožiteľným" Sonnym Listonom či v roku 1974 nad Georgeom Foremanom. Aliho zápas s ním vošiel do dejín po názvom "Rachot v džungli". "Muhammad Ali bol jedným z najúžasnejších ľudských stvorení, aké som kedy stretol. Nie je pochýb o tom, že patril medzi najlepších ľudí, ktorí žili v tejto dobe," povedal Foreman.

 

Ali zaplatil obrovskú cenu za približne 29.000 úderov do oblasti hlavy, ktoré počas bohatej kariéry utŕžil, vďaka čomu sa stal jedným z najváženejších športovcov tej doby. S boxom napokon skončil v roku 1981 s bilanciou 56 víťazstiev, z toho 37 K.O. a len päť prehier. O rok neskôr sa uňho prejavili symptómy Parkinsonovej choroby, s ktorou bojoval až do konca života. Napriek výrazným zdravotným problémom neustále cestoval a pohyboval sa medzi ľuďmi.

 

Americký obrázkový športový magazín Sports Illustrated ho vyhlásil za Športovca storočia, britská televízia BBC za Športovú osobnosť storočia. V osobnom živote vystupoval ako bojovník za ľudské práva a básnik. Keď v minulosti dostal otázku, ako by chcel, aby si ho ľudia pamätali, odpovedal:"Ako človeka, ktorý nikdy nezapredal svojich ľudí. Ak by to bolo moc odvážne, tak len ako dobrého boxera. Nebude mi vadiť, ak náhodou nespomeniete, aký som bol krásny."

 

Vo svojej dobe bol kráľom ringu a vyslúžil si prezývky "Najväčší" či "Ľudový šampión". Počas kariéry sa preslávil niekoľkými známymi výrokmi, medzi ktoré patrili: "Lietam ako motýľ, bodám ako včela" alebo "Nič nie je nemožné". Pred súpermi mal rešpekt, no v ringu mu nechýbalo odhodlanie a mimo neho predovšetkým sebavedomie. "Som kráľ sveta. Pokoril som svet. Som kráľ, som kráľ," vyhlásil. "Som ten najlepší, aký kedy žil. Zdolal som Sonnyho Listona a mám len 22 rokov, musím byť najlepší."




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies