Mugabeho manželka dostala vplyvnú funkciu vo vládnej strane

NETKY.SK • 7 December 2014, 09:01 • 2 min
Mugabeho manželka dostala vplyvnú funkciu vo vládnej strane

HARARE - Dlhoročného zimbabwianskeho prezidenta Roberta Mugabeho v sobotu potvrdili vo funkcií šéfa vládnej strany Zanu-PF.

slovakia

left justify in out

Významnú stranícku funkciu dostala aj prezidentova manželka Grace, čo vyvolalo dohady, že by v budúcnosti mohla nahradiť Mugabeho na čele krajiny, uviedla agentúra DPA.
      

Robert Mugabe - najstarší africký líder stojí na čele Zimbabwe - najskôr vo funkcií premiéra a potom prezidenta - stojí od roku 1980, keď sa jeho krajina osamostatnila od Británie. Od vyhlásenia nezávislosti je Mugabeho ZANU-PF vládnucou stranou.
      

Napriek vysokému veku dostal 90-ročný Mugabe opäť dôveru delegátov straníckeho kongresu. V sobotu bol znovuzvolený za "prezidenta" strany na päťročné funkčné obdobie. Súčasne dostal právomoc osobne vymenovať viceprezidenta a ďalších kľúčových činiteľov strany.
      

Prvá dáma Grace Mugabeová (49) bola zvolená za vedúcu politicky vplyvnej ženskej sekcie ZANU-PF. Podľa pozorovateľov to zvyšuje pravdepodobnosť, že by v budúcnosti mohla nahradiť svojho manžela na poste prezidenta.
      

O Grace Mugabeovej sa začalo hovoriť ako o možnej "následníčke" po tom, ako z možných úvah nečakane vypadla populárna viceprezidentka Joice Mujuruová. Tú Mubage počas kongresu obvinil, že v spolupráci s USA tajne plánovala jeho zavraždenie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona