Mugabe v pondelkových voľbách nepodporí svojho nástupcu vo funkcii

NETKY.SK • 29 Júl 2018, 15:19 • 2 min
Mugabe v pondelkových voľbách nepodporí svojho nástupcu vo funkcii

HARARE - Zimbabwiansky exprezident Robert Mugabe v nedeľu vyhlásil, že v pondelkových prezidentských voľbách nebude voliť svojho nástupcu vo funkcii, Emmersona Mnangagwu.

slovakia

left justify in out

Vo svojom vystúpením pred novinármi, ktoré bolo prvé od zosadenia z prezidentskej funkcie vlani v novembri, Mugabe uviedol, že "po prvýkrát máme dlhý zoznam uchádzačov o moc".

 

Svoje rozhodnutie nepodporiť Mnangagwu zároveň vysvetlil tým, že nemôže "hlasovať za tých, ktorí so mnou zle zaobchádzali". "Vyberiem si spomedzi ďalších 22 kandidátov," dodal 94-ročný Mubage.

 

Mugabe sa stretol s novinármi 24 hodín pred prezidentskými voľbami, ktoré sa prvýkrát od vyhlásenia nezávislosti konajú bez jeho účasti. Okrem voľby hlavy štátu sa v Zimbabwe v pondelok uskutočnia aj parlamentné voľby.

 

Ako uviedla agentúra AP najvážnejším súperom Mnangagwu vo voľbách je 40-ročný právnik a pastor Nelson Chamisa.

AP pripomenula, že mnohí občania Zimbabwe počas svojho života nezažili žiadneho iného vodcu ako Mugabeho, ktorý viedol krajinu 37 rokov - od získania nezávislosti v roku 1980.

 

Mugabeho zosadenie vyvolalo v Zimbabwe optimistické nálady, ktoré však zakrátko opadli pod vplyvom represií, zastrašovania opozície, násilného habania pozemkov poľnohospodárov bielej pleti, ako aj kvôli vplyvu roky pretrvávajúcich medzinárodných sankcií.

 

Obyvatelia Zimbabwe podľa AP dúfajú, že spravodlivé voľby by mohli pomôcť zrušeniu týchto ekonomických reštrikcií a priniesť do krajiny investície nevyhnutné pre ozdravenie ekonomiky.

 

Mnangagwa, bývalý Mugabeho dôverník, sa počas predvolebnej kampane snažil voličov presvedčiť, že je prívržencom reforiem. Zaviazal sa, že pondelkové voľby budú spravodlivé a pozval na ne aj desiatky pozorovateľov.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona