Mugabe pod tlakom armády a vlastnej strany konečne odstúpil

NETKY.SK • 21 November 2017, 17:00 • 2 min
Mugabe pod tlakom armády a vlastnej strany konečne odstúpil

HARARE - Dlhoročný prezident Zimbabwe Robert Mugabe odstúpil zo svojej funkcie.

slovakia

left justify in out

Stalo sa tak krátko po tom, čo vládnuca strana Africký národný zväz Zimbabwe - Vlastenecký front (ZANU-PF) podala na zasadnutí parlamentu návrh na ústavnú obžalobu (tzv. impeachment) Roberta Mugabeho.

 

Podporu armády, ktorá minulý týždeň prebrala moc v krajine, má bývalý viceprezident Emmerson Mnangagwa. Ten je považovaný za pravdepodobného nástupcu 93-ročného Mugabeho a okrem armády ho podporuje aj vplyvné združenie vojnových veteránov. Obe tieto organizácie sa obávali, že Mugabe by mohol moc odovzdať svojej nepopulárnej manželke Grace.

 

Takmer 40 rokov vládnuci Mugabe, ktorý bol od minulotýždňového prevzatia moci armádou v domácom väzení, najskôr v naživo vysielanom prejave odmietol povedať, že odstupuje. Jeho strana mu pritom dala 24 hodín na rezignáciu, pod hrozbou impeachmentu (obžaloby a odvolania). V sobotu vyšli do ulíc tisíce obyvateľov Zimbabwe a vyzývali Mugabeho na odstúpenie.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona