Mugabe opäť vyhral voľby v Zimbabwe, opozičný líder hovorí o podvode

NETKY.SK • 4 August 2013, 09:29 • 2 min
Mugabe opäť vyhral voľby v Zimbabwe, opozičný líder hovorí o podvode

HARARE - Európska únia dnes vydala zatiaľ najostrejšiu kritiku volieb.

slovakia

left justify in out

Zimbabwiansky prezident Robert Mugabe zvíťazil v prezidentských voľbách, úrad bude vykonávať už siedme funkčné obdobie. Oznámila to dnes ústredná volebná komisia, na ktorú sa v správe odvolávali tlačové agentúra DPA a Reuters.

Mugabeho strana Zanu-PF tiež získala dvojtretinovú väčšinu v parlamente v krajine na juhu Afriky.

Najstarší líder na čiernom kontinente Mugabe (89) dostal od voličov 31. júla v prezidentských voľbách 61,9 percenta hlasov, informovala predsedníčka volebnej komisie Rita Makarauová. Premiér Morgan Tsvangirai - bývalý opozičný vodca, ktorý je teraz v spoločnej vláde spolu s Mugabem - sa umiestnil na druhom mieste s 33,9 percenta hlasov. Voľby dnes na tlačovej konferencii označil za "kolosálny podvod" a uviedol, že ich napadne na súde a na regionálnych fórach, vrátane Africkej únie (AU).

Zanu-PF stratila väčšinu v 210-člennom parlamente vo voľbách v roku 2008, keď nad ňou zvíťazilo Tsvangiraiovo Hnutie za demokratickú zmenu (MDC), prvýkrát od získania nezávislosti africkej krajiny v roku 1980.

Tsvangirai tento týždeň už skôr vyhlásil, že prezidentské a parlamentné voľby v Zimbabwe sú "neplatné" a ako dôvod uviedol manipulovanie s hlasmi. Upozornil, že krajina sa dostala na okraj politickej krízy.

Mugabeho prezidentské funkčné obdobie bude trvať päť rokov. Mugabe je najstaršou hlavou štátu v Afrike a pri moci v bývalej britskej kolónii je od roku 1980. Krajinu viedol aj počas desať rokov trvajúceho ekonomického kolapsu, z ktorého sčasti obviňovali jeho politiku - konfiškovali sa totiž farmy vlastnené belochmi bez toho, aby ich vláda odškodnila, a dochádzalo k hyperinflácii.

Kým africkí pozorovatelia už všeobecne vyzdvihli stredajšie pokojné voľby, nezávislí domáci pozorovatelia vyhlásili, že boli závažne poznačené problémami s registráciou voličov. Možno až milión ľudí tak bol pripravený o právo hlasovať.

Západní pozorovatelia nemali od Harare povolenie monitorovať voľby.

Európska únia dnes vydala zatiaľ najostrejšiu kritiku volieb. Uviedla, že je znepokojená údajnými nezrovnalosťami a nedostatočnou transparentnosťou volieb.

Verdikt EÚ ohľadne spravodlivosti volieb bude kľúčový pri rozhodovaní, či bude únia naďalej zmierňovať sankcie voči krajine. Tie boli pôvodne na Zimbabwe uvalené kvôli predchádzajúcim obvineniam z manipulácie hlasovania a kvôli zneužívaniu moci, ktorého sa dopúšťal Mugabe a jeho spolupracovníci.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies