Mudrci kritizujú Merkelovú za nečinnosť

NETKY.SK • 11 November 2010, 14:08 • 2 min
Mudrci kritizujú Merkelovú za nečinnosť

Mudrci kritizujú Merkelovú za nečinnosť

slovakia

left justify in out

Nemecká ekonomika porastie ešte rýchlejšie, než predpokladá vláda. Oživenie sa však môže rýchlo skončiť a "nový hospodársky zázrak" je v nedohľadne, varujú takzvaní piati mudrci, ktorí kritizujú kabinet kancelárky Angely Merkelovej za nečinnosť. Čierno-žltá koalícia podľa nich nemá priestor na znižovanie daní a mala by urýchliť reformy.
      Nemecko podľa poradcov vlády potrebuje aj napriek terajšiemu boomu reformy. "Šance na stabilný rast nie sú najhoršie. Nemôžeme však v žiadnom prípade hovoriť o novom hospodárskom zázraku."
      Varovanie mudrcov je jasné, oživenie, ktorého motorom je export, sa môže rýchlo skončiť. Preto požadujú urýchlenie reforiem a čierno-žltej koalícii vyčítajú, že zbiera "ovocie reformnej politiky predchádzajúcich vlád," pričom sama urobila len málo.
      Poradcovia nemeckej vlády dnes predložili svoju 400-stránkovú správu o nemeckej ekonomike s názvom Šance na stabilný rast. Profesori každoročne publikujú svoju analýzu uprostred novembra. Tempo rastu podľa nich dosiahne v tomto roku 3,7 % a na budúci rok 2,2 %. Kabinet premiérky Angely Merkelovej v októbri zvýšil svoju oficiálnu konjunkturálnu prognózu, podľa ktorej by sa hrubý domáci produkt (HDP) mal tento rok zvýšiť o 3,4 % a na budúci o 1,8 %.
      Základom "neočakávane pozitívneho vzostupného smerovania" nemeckej ekonomiky je silné oživenie privátneho sektora, čo znamená spotreby a investícií. Zotavenie tiež podporil boomujúci export, za ktorým je vysoká konkurencieschopnosť nemeckých výrobkov a priaznivé ekonomické prostredie predovšetkým v rozvíjajúcich sa krajinách.
      A práve vývoz je vytavený najväčším rizikám, varovali ekonómovia. Ide o pokles dopytu predovšetkým v krajinách eurozóny, ktorého príčinami sú konsolidácia verejných financií a slabý rast. Okrem toho nemožno vylúčiť ani neočakávané turbulencie na finančných trhoch. Ďalším veľkým rizikom sú prípadné menové a obchodné vojny.
      Základom trvalého oživenia musí byť podľa poradcov vlády zlepšenie vzdelávania. Jeho všeobecná úroveň v Nemecku "je v medzinárodnom porovnaní len priemerná". Mudrci tiež požadujú reformu zdravotného systému.
      Bez ohľadu na vývoj ekonomiky ekonómovia nevidia v dohľadnom čase priestor pre znižovanie daní. "Po naštartovaní oživenia ekonomiky je potrebná rozhodná konsolidácia verejných rozpočtov a posilnenie dôvery v dlhodobú udržateľnosť verejných financií." Podľa jedného z mudrcov Wolfganga Wiegarda by bolo zníženie daní v tomto aj v nasledujúcom legislatívnom období nezodpovedné.
      Počet nezamestnaných na budúci rok v priemere klesne na 2,968 milióna z 3,245 milióna v tomto roku a miera nezamestnanosti sa zníži zo 7,7 % na 7 %, tvrdia mudrci. Rozpočtový deficit klesne na 2,4 % HDP z 3,7 % v tomto roku. Na budúci rok by sa mal spomaliť predovšetkým rast vývozu na 6,7 % z tohtoročných 15,5 %.

Zdroj: TASR/Der Spiegel



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies