Muchova Slovanská epopej patrí podľa súdu Prahe

NETKY.SK • 20 Október 2017, 08:19 • 2 min
Muchova Slovanská epopej patrí podľa súdu Prahe

PRAHA - John Mucha, vnuk svetoznámeho českého maliara Alfonsa Muchu, ktorý sa súdnou cestou dožadoval vlastníctva Slovanskej epopeje, diela jeho starého otca, sa mieni proti rozhodnutiu českej justície odvolať na Najvyšší súd ČR.

slovakia

left justify in out

Obvodný súd pre Prahu 1 už v apríli rozhodol, že spomínané dielo patrí metropole ČR a jeho verdikt vo štvrtok potvrdil i odvolací senát Mestského súdu v Prahe.

 

Ako povedal John Mucha, ak by sa s Prahou podarilo dosiahnuť dohodu, je pripravený všetko zastaviť. "Ja nebojujem o epopeju, aby som ju mal pre seba, to sú lži. Ja bojujem o to, aby bola zachránená a prístupná. Dnes je pochovaná v mestskom kláštore, ak by bol magistrát slušný, tak ju aspoň vráti do (Moravského) Krumlova," vyhlásil vnuk slávneho umelca.

 

Práve na zámku v Moravskom Krumlove bolo dielo vystavené v rokoch 1963-2011. John Mucha sa usiloval o dosiahnutie mimosúdnej dohody s českým hlavným mestom od roku 2005, avšak neúspešne. Napokon podal na Prahu žalobu. Podľa jeho slov bola podmienkou autora diela, keď epopeju daroval Prahe, aby zostala v meste.

 

Dielo nedávno vystavovali v Japonsku, kde si ho pozrelo viac ako 650-tisíc návštevníkov výstavy, podľa Muchu by však jeho ďalšie vystavenie, údajne v Číne, Kórejskej republike, Taiwane či Amerike viedlo k zničeniu obrazu.

 

Slovanská epopeja vznikala od roku 1909 po 18 rokov. Tvorí ju celkovo 20 veľkoplošných obrazov inšpirovaných slovanskou mytológiou a dejinami českého národa. Od roku 2010 je dielo na zozname kultúrnych pamiatok.

 

Praha namietala, že Alfons Mucha nikdy nebol majiteľom, iba autorom obrazu, ktorý si od neho objednal filantrop Charles Richard Crane. Aj v dokumentoch, ktoré sa týkajú odovzdania jednotlivých častí epopeje Prahe, figuruje ako darca Crane. Už v zmysle prvostupňového verdiktu českej justície sa Johnovi Muchovi nepodarilo preukázať, že jeho starý otec niekedy bol majiteľom obrazu.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies