Mucha zvolil Slovan kvôli rodine: Je to najväčší slovenský klub

NETKY.SK • 29 Jún 2015, 16:33 • 2 min
Mucha zvolil Slovan kvôli rodine: Je to najväčší slovenský klub

BRATISLAVA - Brankár slovenskej futbalovej reprezentácie Ján Mucha sa stal novou posilou ŠK Slovan Bratislava, s vedením "belasých" sa účastník majstrovstiev sveta v JAR 2010 dohodol na štvorročnej zmluve.

slovakia

left justify in out

"Bol som dlhodobo v zahraničí, desať rokov je dosť dlhá doba," skonštatoval na pondelkovom popoludňajšom brífingu pred zástupcami médií jeden z dôvodov návratu na Slovensko skúsený 32-ročný gólman (nar. 5. decembra 1982) a pokračoval: "O tom, že som v Slovane, rozhodla aj vízia klubu, korektné vzťahy s vedením a určite aj veci súvisiace s rodinou, ale tie by som nerád rozoberal. Boli to veľmi ťažké, ale zaujímavé rokovania, ktoré sa napokon skončili úspešne a dohodou. S pánom Kmotríkom sme boli v kontakte dlhší čas, nejaké dva mesiace, prvýkrát sme sa stretli pred reprezentačným zrazom. Povedal mi svoje predstavy do budúcnosti, toto tiež zavážilo vo významnej miere." 

 

Rodák z Belej nad Cirochou priznal, že v hre boli aj iní záujemcovia, s lukratívnejšími podmienkami. "Mal som na stole tri ponuky, z ktorých som si mohol vyberať. Boli aj lepšie - finančne alebo kvalitou ligovej súťaže. Záujem bol z Ruska, Turecka i Poľska, ale rozhodol som sa pre Slovan. Mám k tomu určité dôvody a som rád, že som späť. V živote som zatiaľ neľutoval krok, ktorý som urobil. Tak to cítim aj teraz. Chcem pomôcť mužstvu. Slovan je najväčší klub na Slovensku, verím, že máme pred sebou pekné chvíle." 

 

Mucha pôsobil na Slovensku v Snine, Interi Bratislava, Humennom a Žiline. Do povedomia futbalovej Európy sa dostal najmä počas angažmánu v Legii Varšava v rokoch 2005 až 2010. S najslávnejším poľským klubom vyhral tamojšiu ligu, pohár i superpohár a stal sa osobnosťou nielen v klube, ale aj v celej Ekstraklase. O slovenského brankára sa začali zaujímať kluby z najlepších európskych súťaží a z viacerých ponúk si ešte pred MS 2010 v Juhoafrickej republike vybral Everton. Po troch sezónach v Anglicku prestúpil do Ruska, konkrétne do Krídel Sovietov Samara. Jarnú časť uplynulého ročníka strávil na hosťovaní v Arsenale Tula. Napriek tomu, že nováčik najvyššej ruskej súťaže neúspešne bojoval o záchranu, Mucha v jeho drese podával dobré výkony. V apríli sa v klube s druhou najhoršou defenzívou v lige blysol sériou 306 minút bez inkasovaného gólu. 

 

Transfer do Slovana Bratislava konzultoval aj s trénerom slovenskej reprezentácie Jánom Kozákom i jeho asistentom Štefanom Tarkovičom. "Jednoznačne. Oni zohrali v mojom rozhodnutí tiež veľkú rolu. Bolo pre mňa dosť podstatné, ako sa k tomu vyjadria. Predovšetkým z hľadiska reprezentácie, pretože pre mňa vždy bolo, je a bude česť nastupovať v národnom mužstve. Osobne pán Kozák bol veľmi pozitívne nastavený na tento môj krok, odporúčal mi ho. Vravel mi, že mám jeho plnú podporu," vyjadril sa Ján Mucha, ktorý má dosiaľ na konte 43 štartov v najcennejšom drese. 

 

Bratislavské Pasienky nie sú pre neho neznámou, skôr naopak. V minulosti pôsobil v "žlto-čiernom" Interi, teraz bude v "belasom" Slovane. "Vyrástol som v týchto priestoroch, budovách, ihriskách. Prišiel som sem ako 14-ročný z východu Slovenska. Boli to pekné časy. Tréner Hroš, s ktorým som spolupracoval od detstva do 19 rokov, mi dal strašne veľa. Vždy som mal šťastie na dobrých trénerov brankárov, čo je veľké plus v živote brankára," poznamenal na túto tému J. Mucha a doplnil: "Ihrisko je veľmi dobre pripravené, podmienky majú chalani fantastické. Chýba tu síce modernejšie centrum, verím, že nového štadióna sa dožijem ešte aj ja." 

 

Z kádra Slovana pozná viacerých hráčov, rovnako je to aj s Fortuna ligou. "Prehľad určite mám. S Kornelom Salátom sme v reprezentácii, dlhoročný kamarát už od mládežníckych kategórii je Robo Vittek. Pokiaľ ide o celkový pohľad na najvyššiu slovenskú súťaž, registroval som, že pár chalanov sa v poslednom období vrátilo zo zahraničia, napríklad Kornel Saláta, Ľubo Michalík, Marek Sapara, Martin Jakubko. Lige to určite prospeje, kvalita bude určite vyššia. Pohodu, aká je momentálne v reprezentácii, je potrebné preniesť aj do ligy. Mužstvá sa posilňujú, zlepšuje sa stav štadiónov. Verím, že za pár rokov si povieme: máme dobrú ligu, s kvalitnými hráčmi a všetci spoločne budeme mať z toho veľký osoh," uviedol na brífingu Ján Mucha, ktorý na margo dĺžky zmluvy so Slovanom (štyri roky, pozn.) podotkol: "Ak chceme niečo urobiť a naštartovať, treba dlhší kontrakt. Mám 32 rokov, cítim sa dobre. Kým na Slovensku je to možno vysoký vek, v zahraničí brankári možno práve vtedy začínajú kariéru. Milujem futbal, baví ma, robím ho celý život so srdcom. Chcem hrať najdlhšie, ako budem môcť a vládať." 

 

Bronzovému tímu z uplynulej sezóny Fortuna ligy ŠK Slovan Bratislava prisúdil minulotýždňový žreb v Nyone za súpera v 1. predkole Európskej ligy tím z Gibraltáru College Europa FC: prvý duel sa bude hrať 2. júla na pôde súpera, odveta o týždeň neskôr 9. júla na Pasienkoch. Na otázku, či "belasí" už môžu vo štvrtkovej prvej konfrontácii s exotickým protivníkom rátať aj so službami novej posily medzi žrďami, manažér ŠK Slovan Bratislava pre marketing a médiá Tomáš Cho uviedol: "V podstate dnes je prvý pracovný deň po tom, ako sa transfer zmluvne z našej strany zrealizoval. Dnes sme vložili všetky potrebné dokumenty do systému Medzinárodnej futbalovej federácie FIFA a v týchto hodinách sa to ešte doťahuje. Máme možnosť zapísať ešte jedného hráča 24 hodín pred úvodným stretnutím na súpisku a toto by mal byť práve prípad Ján Muchu. Predpokladám, že v najbližších hodinách bude všetko uzavreté." 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies