Mubarakovci pred súdom odmietli obvinenia z korupcie a vyhlásili, že sú nevinní

NETKY.SK • 4 Apríl 2015, 15:21 • 2 min
Mubarakovci pred súdom odmietli obvinenia z korupcie a vyhlásili, že sú nevinní

KÁHIRA - Zosadený egyptský prezident Husní Mubarak a jeho dvaja synovia dnes pred odvolacím súdom v Káhire odmietli obvinenia z korupcie a plytvania štátnymi prostriedkami a vyhlásili, že sú nevinní.

slovakia

left justify in out

Mubarak a jeho synovia Alá a Gamál sú obvinení zo zneužitia viac ako 100 miliónov egyptských libier (14 miliónov dolárov), ktoré boli určené na obnovu prezidentských palácov, ale Mubarakovci ich využili na zmodernizovanie rodinných nehnuteľností.

 

Aj keď trojica obžalovaných tvrdí, že sú nevinní, prokurátor pre nich dnes žiadal najprísnejší možný trest. Ďalšie pojednávanie sa uskutoční 29. apríla.

 

Mubarak, ktorý vládol Egyptu takmer 30 rokov až do revolúcie v roku 2011, bol vlani za rovnaké obvinenia odsúdený na tri roky väzenia. Oboch jeho synov súd poslal do väzenia na štyri roky. Odvolací súd však v januári tento rozsudok zrušil a nariadil obnovu súdneho konania.

 

Gamál a Alá Mubarakovci boli neskôr z väzenia prepustení, ale ich 86-ročný otec zostal v káhirskej vojenskej nemocnici.

 

Vlani v novembri iný súd Mubaraka zbavil viny v opakovanom procese, v ktorom bol niekdajší egyptský prezident obžalovaný zo spoluviny na smrti stoviek ľudí pri politických demonštráciách v roku 2011. Pojednávanie v tejto veci sa pred odvolacím súdom bude konať v máji.

 

Počas ľudového povstania proti Mubarakovi v rámci takzvanej arabskej jari zahynulo viac než 800 ľudí. Mubarak akúkoľvek vinu na smrti demonštrantov odmietal. Nedal vraj nikdy rozkaz na zabíjanie protestujúcich.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies