Mubaraka umiestnia do domáceho väzenia

NETKY.SK • 22 August 2013, 07:25 • 2 min
Mubaraka umiestnia do domáceho väzenia

KÁHIRA - Bývalého egyptského prezidenta Husního Mubaraka by mali už vo štvrtok prepustiť z väzby. Napokon však neskončí na slobode, ale poputuje do domáceho väzenia. Informovala o tom kancelária egyptského premiéra Házima al-Biblávího.

slovakia

left justify in out

Podľa neho sa tak stane "v súlade so zákonom o výnimočnom stave," cituje zo stanoviska spravodajská stanica BBC. Osemdesiatpäťročného exprezidenta opätovne súdia za korupciu, ale aj za nariadenie streľby na demonštrantov počas povstania v roku 2011, ktoré viedlo k jeho pádu. Dôvodom jeho prepustenia je fakt, že vo vyšetrovacej väzbe si už odsedel maximálny počet dní.

Mubarak odstúpil vo februári 2011 po trojtýždňových masových protestoch, pri ktorých zomrelo takmer 900 ľudí a tisíce utrpeli zranenia. V Egypte vládol tri desaťročia, ktoré boli poznačené porušovaním ľudských práv a slobôd, no jeho vláda bola zárukou stability v africkej krajine a celom regióne. 

Egypt sa v súčasnosti zmieta vo vlne násilia, ktoré ešte začiatkom júla odštartovalo zosadenie prezidenta Muhammada Mursího armádou. Pri zásahu bezpečnostných síl proti demonštrujúcim prívržencom Mursího už zomrelo okolo 900 ľudí. Demonštrácie a násilnosti stále pokračujú.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona