Mubarak prvýkrát prehovoril, je smutný zo situácie v krajine

NETKY.SK • 12 Máj 2013, 13:17 • 2 min
Mubarak prvýkrát prehovoril, je smutný zo situácie v krajine

KÁHIRA - Zosadený egyptský prezident Husní Mubarak sa v sobotu po prvý raz od svojho zvrhnutia spred viac ako dvoch rokov vyjadril pre médiá. V krátkom rozhovore pre opozičný denník al-Watán skonštatoval, že je smutný z ekonomickej a bezpečnostnej situácie v krajine.

slovakia

left justify in out

Dlhoročný líder severoafrickej krajiny však odmietol kritizovať svojho nástupcu Muhammada Mursího, ktorý čelí kritike doma i v zahraničí. Najväčšie obavy však niekdajší autoritársky líder vyjadril z blížiacej sa dohody s MMF, ktorý má krajine pomôcť prekonať súčasnú ťažkú situáciu. Mubarak varoval, že s ich peniazmi prídu aj tvrdé úsporné opatrenia a zhoršenie postavenia obyvateľov.

"Toto je tajomstvo môjho smútku: pozícia chudobných v tejto situácii. Podmienky MMF sú veľmi náročné a znamenajú veľké nebezpečenstvo pre egyptskú ekonomiku. Zasiahne to chudobných občanov. Obávam sa o krajinu," povedal exprezident, ktorý čelí opakovanému súdnemu procesu. Islamistickú vládu a nového prezidenta však hodnotiť odmietol. "Je novým prezidentom a plní ťažké úlohy po prvý raz. Nemali by sme ho súdiť teraz," dodal 85-ročný muž, ktorý zároveň vyjadril vieru, že budúce generácie budú jeho 30-ročné pôsobenie na čele Egypta hodnotiť spravodlivo. 

Mubarak odstúpil vo februári 2011 po trojtýždňových masových protestoch, pri ktorých zomrelo takmer 900 ľudí a tisíce utrpeli zranenia. V Egypte vládol tri desaťročia, ktoré boli poznačené porušovaním ľudských práv a slobôd, no jeho vláda bola zárukou stability v africkej krajine a celom regióne. Minulý rok ho za podiel na zabití demonštrantov odsúdili na doživotie. Rozsudok však začiatkom roka káhirský odvolací súd zrušil a nariadil nový proces.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies