Mubarak opäť predstúpi pred súd

NETKY.SK • 25 August 2013, 09:21 • 2 min
Mubarak opäť predstúpi pred súd

KÁHIRA - Rovnako v nedeľu pred súd vôbec prvýkrát predstúpia aj členovia Moslimského bratstva, ktorých zatkla armáda

slovakia

left justify in out

Egyptský prezident Husní Mubarak v nedeľu opäť predstúpi pred súd, kde sa bude zodpovedať za nariadenie streľby do demonštrantov počas povstania z roku 2011, ktoré viedlo k jeho zosadeniu. Bývalého dlhoročného autokratického vodcu tento týždeň prepustili z väzby do domáceho väzenia, pre svoje zdravotné problémy však namiesto toho putoval do nemocnice. Mubarakovi pôvodne vymerali doživotný trest za krvavé potláčanie vzbury proti jeho režimu, čo si začiatkom roka 2011 vyžiadalo približne 850 mŕtvych. V januári vyšší súd nariadil z dôvodu procesných pochybení zopakovanie procesu s exprezidentom ako aj bývalým ministrom vnútra Habíbom al-Ádlím, ktorý mal takisto stráviť zvyšok života za mrežami.

Rovnako v nedeľu pred súd vôbec prvýkrát predstúpia aj členovia Moslimského bratstva, ktorých zatkla armáda. Je medzi nimi aj najvyšší duchovný vodca hnutia Muhammad Badí a dvaja jeho zástupcovia. Obvinení sú z podnecovania násilia voči demonštrantom, ktorí zahynuli 30. júna. Všetkým hrozí trest smrti. 

Egypt sa v súčasnosti spamätáva z ďalšej vlny násilia, ktoré začiatkom júla odštartovalo zosadenie prezidenta Muhammada Mursího armádou.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies