Muammar Kaddáfí by mohol siahnuť na zlaté rezervy Líbye

NETKY.SK • 29 Marec 2011, 10:39 • 2 min
Muammar Kaddáfí by mohol siahnuť na zlaté rezervy Líbye

Muammar Kaddáfí by mohol siahnuť na zlaté rezervy Líbye

slovakia

left justify in out

img

Líbyjský vodca Muammar Kaddáfí by mohol siahnuť na zlaté rezervy Líbye, ktorých hodnota sa pohybuje okolo 7 miliárd USD (4,99 miliardy eur). Mohol by sa tak vyhnúť problémom s financovaním operácie proti povstalcom potom, ako mu medzinárodné spoločenstvo zmrazilo viaceré finančné zdroje.
      Podľa analytikov predstavujú zlaté rezervy v spomínanej výške až 10 % z objemu líbyjskej ekonomiky. To podľa Svetovej rady pre zlato zaraďuje Líbyu na 2. miesto v rebríčku krajín s najvyšším objemom zlata v porovnaní k hrubému domácemu produktu (HDP) na svete. Lepšie je na tom len Libanon (38 %). Líbya tak preskočila napríklad aj Švajčiarsko, ktoré je v rebríčku tretie. Čo sa týka celkového objemu zlata, severoafrická krajina kontroluje 143,8 tony zlata a má 4. najväčšie rezervy drahého kovu z krajín Afriky a Blízkeho východu.
      "Predpokladám, že toľko zlata sa nachádza v útrobách líbyjskej centrálnej banky," povedal Farádž Nádžim, líbyjský spisovateľ a historik žijúci v Londýne. "(Kaddáfí) má stále dosť peňazí a ak bude mať k dispozícii aj zlato, bude na tom ešte lepšie, lebo svojich stúpencov bude môcť platiť v komodite, s ktorou sa dobre obchoduje," dodal.
      Podľa Alessandra Politiho, bývalého poradcu talianskeho ministerstva obrany, bude teraz práve Kaddáfího kľúčový prístup k zlatu, keďže svetové mocnosti zmrazili líbyjskému vodcovi a ďalším zástupcom jeho vlády finančné aj ropné aktíva.

Zdroj: TASR/Bloomberg



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies