Muža z Oregonu zatkli a obvinili z vyhrážok smrťou Obamovi

NETKY.SK • 6 Júl 2011, 10:08 • 2 min
Muža z Oregonu zatkli a obvinili z vyhrážok smrťou Obamovi

Muža z Oregonu zatkli a obvinili z vyhrážok smrťou Obamovi

slovakia

left justify in out

img

Muž z amerického štátu Oregon sa v utorok postavil pred federálny súd, kde čelí obvineniam z vyhrážok smrťou prezidentovi Barackovi Obamovi a jeho rodine. Naďalej ho zadržiavajú, aby ho mohli podrobiť psychiatrickému vyšetreniu.
      Tajná služba zatkla Darryla Jamesa Swansona z oregonského mesta Portland v piatok 1. júla. Prokurátori uviedli, že Swanson sa v početných telefonátoch na úrady federálnych prokurátorov v Oregone a Washingtone vyhrážal smrťou.
      Zastupujúci prokurátor Stephen Peifer uviedol federálnemu sudcovi v Portlande, že pokladá 45-ročného Swansona za osobu predstavujúcu riziko počas letov a za bezpečnostnú hrozbu.
      "Je pre spoločnosť nebezpečný," povedal Peifer neskôr pre tlačovú agentúru Associated Press (AP).
      Swanson sa vyhrážal v telefonátoch aj rôznym iným vládnym úradom.
      Takisto telefonoval 2. mája do redakcie AP v Seattli, kde nechal odkaz, že sa bude snažiť získať zbrane pre al-Káidu, aby zastrelila prezidenta a jeho rodinu. AP upovedomila o telefonáte americkú prokuratúru a tajnú službu.
      Deň po telefonáte do AP povedal Swanson agentovi tajnej služby, že telefonoval preto, lebo je frustrovaný, že prezident mu neposlal šek na 70 miliónov dolárov zo zvereneckého fondu, založeného pre Swansona hneď po narodení. Takýto fond však podľa agenta neexistuje.
      Tajná služba nenašla zbrane v Swansonovom byte a varovala ho, aby sa viac nevyhrážal prezidentovi. On v tom však pokračoval.
      Swanson v utorok na súde súhlasil s vyšetrením svojho duševného zdravia.
      Rodinný priateľ povedal sudcovi, že muž už vyše desať rokov zápasí so svojím zlým psychickým zdravím. "Darryl je neškodný. Potrebuje len to, aby naňho niekto dohliadal, či správne užíva lieky," dodal priateľ.

Zdroj: TASR/Associated Press



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona