M.ŠEFČOVIČ: Rozsudok Súdneho dvora EÚ dal za pravdu Slovensku aj EK

NETKY.SK • 16 Október 2012, 12:17 • 2 min
M.ŠEFČOVIČ: Rozsudok Súdneho dvora EÚ dal za pravdu Slovensku aj EK

M. ŠEFČOVIČ Rozsudok Súdneho dvora EÚ dal za pravdu Slovensku aj EK - Politika Môžeme skonštatovať, že zamietnutie žaloby Maďarska v plnom rozsahu potvrdilo solídnosť argumentov slovenskej strany a tiež pozíciu Európskej komisie, uviedol podpredseda tejto

slovakia

left justify in out

img

Môžeme skonštatovať, že zamietnutie žaloby Maďarska v plnom rozsahu potvrdilo solídnosť argumentov slovenskej strany a tiež pozíciu Európskej komisie, uviedol podpredseda tejto inštitúcie Maroš Šefčovič v súvislosti s dnešným rozhodnutím Súdneho dvora EÚ v spore Sólyom verzus Slovensko.
      Slovenský eurokomisár uviedol, že si na začiatok a okolnosti tohto sporu dobre pamätá, lebo vtedy pôsobil ako vedúci Stáleho zastúpenia SR pri EÚ.
      "Slovenská republika od začiatku dôvodila tým, že pre návštevy hláv štátov je dôležité medzinárodné právo obyčajové a diplomatická prax, že ťažko možno na takéto návštevy uplatňovať právo na voľný pohyb občanov v rámci EÚ," uviedol Šefčovič na okraj sporu, ktorý vznikol po tom, ako Slovensko v auguste 2009 odoprelo vstup vtedajšiemu maďarskému prezidentovi Lászlóovi Sólyomovi na svoje územie.
      Šefčovič upozornil, že neskôr sa s argumentáciou slovenskej strany stotožnila aj Európska komisia, ktorá po rozhodnutí Maďarska obrátiť sa na Súdny dvor EÚ vystupovala v tomto spore na strane Slovenska. 
      Európski sudcovia počas trvania tohto súdneho sporu označovali prípad za veľmi zvláštny. A to aj z dôvodu, že z historického hľadiska išlo o jeden z mála prípadov sporu medzi dvoma členskými štátmi EÚ. Doteraz sa objavilo iba šesť takýchto sporov. Na druhej strane z právneho hľadiska išlo o spor medzi európskym a medzinárodným právom. Šefčovič poznamenal, že spor, ktorý sa po dnešku stáva minulosťou, môže poslúžiť ako precedens. 
      "Myslím si, že takéto jasné stanovisko bude mať veľký význam nielen pre tento spor, ale aj pre riešenie podobných situácií v  budúcnosti," zhodnotil situáciu Šefčovič.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona