MS2018: Nemci prežili klinickú smrť. Médiá po kritike blahorečia svojich hráčov na čele s Kroosom

NETKY.SK • 24 Jún 2018, 09:24 • 2 min
MS2018: Nemci prežili klinickú smrť. Médiá po kritike blahorečia svojich hráčov na čele s Kroosom

SOČI - Nikdy neodpisujte Nemecko! Stará futbalová pravda zafungovala v sobotu večer v ruskom Soči na úkor Švédov.

slovakia

left justify in out

V súboji F-skupiny majstrovstiev sveta severania vyhrali prvý polčas 1:0 a až do piatej minúty nadstaveného času držali nerozhodný stav 1:1. Aj tak im to nestačilo na to, aby zabodovali. V posledných sekundách zápasu Toni Kroos tak zatočil loptu z priameho kopu, že ani takmer dvojmetrový švédsky brankár Robin Olsen nemal nárok. Nemci zdolali Švédov 2:1 a reálne sa udržali v hre o postup do osemfinále. Štvornásobní majstri sveta prežili svoju klinickú smrť

"Základom tohto víťazstva morálky bolo spoločné odhodlanie a asertivita. Okolnosti nášho triumfu boli možno šťastné, ale celkovo je zaslúžené. Do poslednej chvíle sme nestrácali vieru, že si ho môžeme prikloniť na našu stranu. Dúfam, že tento výsledok spoločného úsilia nám dá krídla," povedal tréner Nemecka Joachim Löw na pozápasovej tlačovej konferencii.

Po úvodnej prehre s Mexikom (0:1) musel šéf nemeckej lavičky čeliť aj provokatívnej otázke novinára, čo si myslí o tom, že traja z posledných štyroch majstrov sveta na ďalšom šampionáte neprešli sitom základnej skupiny (Francúzsko 2002, Taliansko 2010, Španielsko 2014). "Netuším, prečo sa to stalo iným, ale nám sa to určite nestane," odpovedal Löw sebavedomým tónom. Až do 95. min to však mal so svojimi zverencami poriadne nahnuté, lebo s jedným bodom na konte z dvoch zápasov by boli na hrane vypadnutia. Lenže potom chod šampionátu zmenil svojou výstavnou strelou stredopoliar Realu Madrid Kroos. Nemecké víťazstvo je o to cennejšie, že sa zrodilo v oslabení o stopéra Jeroma Boatenga, ktorý musel v 82. min predčasne pod sprchy.

"Po mohutnej kritike som mal pocit, že mnohí aj u nás doma v Nemecku by boli šťastní, ak by sme nepostúpili do osemfinále. Tú radosť im len tak nedoprajeme," citujú nemecké médiá Kroosa. V čase, keď strelil víťazný gól, už mali pripravené titulky typu: "Po druhej strate bodov Nemecko na hrane vypadnutie alebo Pred zápasom s Kórejčanmi už nemáme osud vo svojich rukách." Namiesto toho pár minút po zápase bol nemecký internet plný blahorečení: "Umelecký kúsok z priameho kopu zachránil NationalElf alebo Dráma s desiatimi mužmi so šťastným koncom." Bulvárny Bild si v titulku pomohol prešmyčkou a slovíčko Grossartig (Veľkolepý) nahradil vymysleným, ale trefným "Kroosartig."

Špecializovaný magazín Kicker o Kroosovi napísal: "Napomádovaný, ale so silnými nervami! Ten záver nebol pre slabé povahy. Gól Toniho Kroosa z priameho kopu odvrátil historický predčasný koniec v základnej skupine. Nech je jeho gól iskrou pre celé mužstvo, lebo realisticky je to len prvý malý krok k niečomu väčšiemu, čo môže prísť."

Nemeckú dominantnosť proti Švédom charakterizujú nielen celkové strelecké pokusy (16-8), ale najmä držanie lopty (71 - 29%) a tiež počet a účelnosť prihrávok (699 - 213, resp. 633 - 165). Muž zápasu Kroos počas vyše 95 minút rozdal 129 prihrávok, z toho 121 bolo presných. "Na to, aby ste odohrali najmä v druhom polčase taký zápas, potrebujete mať 'gule' a my sme ich mali. Teraz potrebujeme dve veci - dobre si oddýchnuť a zdolať Kórejčanov," uzavrel nemecký hrdina Kroos.
 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies