MS20: Topfavoritom je Kanada, Slováci v ťažkej skupine

NETKY.SK • 22 December 2016, 10:21 • 2 min
MS20: Topfavoritom je Kanada, Slováci  v ťažkej skupine

Toronto - Na druhý sviatok vianočný odštartujú v Kanade juniorské majstrovstvá sveta aj so slovenskou hokejovou reprezentáciou, o ktorej osude rozhodne s veľkou pravdepodobnosťou jediný zápas. Keďže v B-skupine narazí na elitné výbery Kanady, USA i Ruska, kľúčový duel "o všetko" odohrá v noci na 31. decembra s Lotyšmi. Tréner Ernest Bokroš si náročnosť situácie uvedomuje, aj preto sleduje pobaltského súpera už od leta.

slovakia

left justify in out

Šampionát na prelome rokov 2016 a 2017 hostia kanadské mestá Montreal s Torontom. Otvorí ho duel s nádychom severského derby medzi Dánskom a Švédskom, v "áčku" sa po nich predstavia Fíni a Česi. Torontskú B-skupinu čakajú 26. decembra východoamerického času rovnako dva zápasy - nováčik z Lotyšska sa predstaví proti USA a Rusi vyzvú v prestížnom súboji domácu Kanadu. Slováci sa na scéne predstavia až na druhý deň šampionátu, v noci na 28. decembra ich preverí Kanada. O necelých 24 hodín neskôr narazia na ďalšieho zámorského favorita - USA, nasleduje spomínaný kľúčový duel s Lotyšskom a na záver zakončenie skupinového vystupovania s Rusmi.

 

 

Topfavoritom celého turnaja je domáca Kanada, ktorá minulý rok prekvapivo skončila už vo štvrťfinále. Stopku na ceste za majstrovským titulom jej vystavili Fíni, keď triumfovali 6:5 a cez Švédov s Rusmi napokon dokráčali až k zlatým medailám. Kanaďania tento rok uzavreli súpisku 15. decembra a zaradili na ňu len päť mien, ktoré sa predstavili aj na uplynulých juniorských MS - Mathewa Barzala, Thomasa Chabota, Juliena Gauthiera, Mitchella Stephensa a Dylana Stromea. Nomináciu vytvorili hráči zo zámorských juniorských súťaží - WHL, QMJHL či OHL.

 

"Mali sme skvelý výberový kemp. Skupina hráčov, ktorú sme vybrali, od začiatku tvrdo drie a vidím, že každým dňom sa zlepšuje. Vždy je náročné, keď musíte niekoho z kempu poslať domov, ale to je údel Kanady s obrovskou základňou talentov. Verím, že na druhý sviatok vianočný budeme plne pripravení na štart turnaja," povedal na oficiálnom webe podujatia tréner kanadského tímu Dominique Ducharme. Obrovskú silu deklarovali hráči z "kolísky hokeja" už v prípravnom období, keď vyprevadili fínskych aj českých rovesníkov z ľadu po výsledkovo zhodných debakloch 5:0.

 

Celkové hodnotenie výsledku slovenskej "dvadsiatky" bude aj na tohtosezónnom podujatí závisieť od postupu do štvrťfinále. S účasťou vo vyraďovacej fáze by splnila základný cieľ a vyhla by sa baráži o účasť v elitnej kategórii. V Toronte sa však zišla "skupina smrti" - duo zámorských favoritov dopĺňa nevyspytateľné Rusko, Slovensko a Lotyšsko. Z menovaných výberov vyplýva, že ak chcú Slováci pomýšľať na postup do štvrťfinále, bezpodmienečne musia zdolať Lotyšov.

 

"Na jednej strane si veríme, keďže musíme mať nejaké sebavedomie, na druhej strane Kanada a Spojené štáty... Kto pozná medzinárodnú úroveň mládežníckeho hokeja, vie, že sú to veľmi ťažkí súperi. V ďalších zápasoch nás čaká Lotyšsko a Rusko, čo je už o niečo priechodnejšie. Aj tam si však musíme dať pozor. Lotyši sa napríklad na majstrovstvá sveta pripravujú veľmi svedomito. Majú tam jednu päťku a brankára, ktorých už tréner vzal na turnaj za mužskú reprezentáciu. Majú desať chlapcov v zahraničí, troch draftovaných hráčov, veľkého brankára, šiestich obrancov nad meter deväťdesiat, sú veľmi dobre fyzicky disponovaní. O všetkom vieme, máme to zmapované, ale šport je práve v tom pekný, že sa rozhodne až priamo na ľade," povedal pre slovakprospects.com Bokroš.

 

Jedným zo zámorských legionárov, ktorí by mohli potiahnuť reprezentačný tím, je ešte len 17-ročný Adam Ružička. Útočník Sarnie Sting v OHL má za sebou skvelý štart zámorskej kariéry, keď v 32 dueloch doterajšieho priebehu sezóny nazbieral 22 bodov za dvanásť gólov a desať asistencií. Jeden z veľkých talentov slovenského hokeja sa na svoju príležitosť veľmi teší.

 

"Ak ju dostanem, reprezentácii pomôžem. Napriek svojmu veku sa budem snažiť a verím, že vydám zo seba to najlepšie. Nemyslím si, že vek môže byť problém. Connor McDavid sa stal kapitánom tímu NHL v 19-tich rokoch, je líder a nikto nevyťahuje jeho mladý vek," zdôraznil Ružička.

 

Juniorský svetový šampionát sa odohrá rovnakým formátom ako doposiaľ. Päť tímov v každej základnej skupine zabojuje o štyri postupové miestenky do štvrťfinále, v prípade rovnakého bodového počtu v tabuľkách rozhoduje o lepšom postavení tímu výsledok vzájomného zápasu. V základnej fáze turnaja sa v prípade nerozhodného skóre v riadnom hracom čase odohrá päťminútové predĺženie formátom 3 proti 3, ak neurčí víťaza, nasledujú samostatné nájazdy s tromi exekútormi. Zmena nastáva v zápasoch play off, resp. dueloch o udržanie. V prípade nerozhodného stavu po šesťdesiatich minútach pokračuje duel 10-minútovým predĺžením 4 na 4. V baráži sa stretnú piate tímy v tabuľkách oboch skupín, v elitnej kategórii sa udrží víťaz dvoch vzájomných zápasov.

 

Prehľad zápasov SR v B-skupine na MS 20 v Toronte (časy sú v SEČ):

 

streda 28. decembra

02.00 Kanada - SR

 

štvrtok 29. decembra

01.30 SR - USA

 

sobota 31. decembra

01.30 SR - Lotyšsko

 

nedeľa 1. januára

02.00 Rusko - SR

 

zápasy o udržanie:

1. zápas - 2. januára o 17.00

2. zápas - 3. januára o 23.30

prípadný 3. zápas - 5. januára o 17.00

 

štvrťfinále:

2. januára - 19.00/21.30/23.30

3. januára - 02.00

 

semifinále:

4. januára - 21.00

5. januára - 01.30

 

o 3. miesto

5. januára - 21.30

 

finále:

6. januára - 02.00

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona