MS20: Slováci si dávajú postupové ciele, brankárskou jednotkou Húska

NETKY.SK • 18 December 2015, 12:54 • 2 min
MS20: Slováci si dávajú postupové ciele, brankárskou jednotkou Húska

BRATISLAVA - Desať legionárov figuruje v záverečnej nominácii slovenskej hokejovej reprezentácie do 20 rokov na nadchádzajúce majstrovstvá sveta tejto vekovej kategórie v Helsinkách.

slovakia

left justify in out

Tréner Ernest Bokroš berie do Fínska aj štyroch hráčov, ktorí sa vlani v Toronte podieľali na senzačnom bronzovom úspechu slovenskej "dvadsiatky". Kapitánom výberu bude obranca švédskej Luley Christián Jaroš, asistentmi Erik Černák a Matúš Sukeľ.

 

Bokroš nominoval na MS "20" dokopy 23 hráčov - troch brankárov, osem obrancov a 12 útočníkov. Brankárskou jednotkou bude Adam Húska z tímu Green Bay Gamblers. "O brankárskej jednotke sa nezvykne hovoriť dopredu, my však máme o Adamovi svoje informácie a aj štatistické ukazovatele naznačujú, že má spomedzi nominovaných brankárov najlepšiu formu. Navyše má aj najväčšie skúsenosti, chytal aj za reprezentačnú 18-ku. Chceme, aby dopredu vedel, že na ňom bude ležať zodpovednosť a aby bol na túto úlohu pripravený. Veríme, že bude oporou," vyjadril sa na piatkovej tlačovej konferencii v Bratislave tréner SR "20" Bokroš. Okrem Jaroša, Černáka a Sukeľa zažil vlaňajší bronzový šampionát aj útočník Radovan Bondra. "Hoci z médií idú o ňom samé dobré správy, my sme z klubu nemali o ňom najlepšiu informáciu. Každopádne, vidno, že za rok vyspel," povedal Bokroš na adresu krídelníka Vancouver Giants.

 

Oproti vlaňajšiemu úspešnému juniorskému šampionátu budú chýbať v mužstve osobnosti typu Denis Godla či Martin Réway. Tím sa tak bude musieť viac spoliehať na disciplinovaný výkon opretý o kvalitnú defenzívu. "Je pravdou, že v ofenzíve nie je tento ročník práve najsilnejší. V extralige či prvej lige sme veľa gólov nedávali, aj preto sme zobrali na šampionát viac hráčov zo zahraničných súťaží. Spokojní sme so zložením obrany, kde sú vysokí chlapci, všetko herne, takticky a korčuliarsky vyspelí hráči. Obrana vyzerá veľmi dobre, musíme to ešte potvrdiť na ľade," podotkol Bokroš a pokračoval: "Réway bol len jeden, je to špecifický hráč, akého už možno dlho mať nebudeme. Verím však týmto chlapcom. Černák a Jaroš sú síce obrancovia, ale očakávam, že Réwaya nahradia."

 

Zo širšieho kádra sa do záverečnej nominácie nedostali Christián Pavlas, Andrej Hatala, Filip Ondruš, Jakub Meliško a Jakub Tatár. "Otázniky sme mali iba pri jednom obrancovi a útočníkovi. Nemáme také možnosti ako naši súperi, každý rok vyberáme zo skupiny približne 50 hráčov, ktorí spĺňajú medzinárodné kritériá," doplnil tréner.

 

Mladí Slováci odlietajú do Fínska v nedeľu, ešte pred štartom MS majú na programe dve prípravné stretnutia. V pondelok 21. decembra nastúpia v Hämeenlinne proti rovesníkom zo Švédska (16.00 h) a generálkou na MS bude o dva dni neskôr súboj v Kisakallio proti Švajčiarsku (15.00 h). "Počas výcvikového tábora sme si nacvičovali základné herné prvky, vyskúšali sme si presilovky i oslabenia. Teraz potrebujeme už len doladiť formu a nejaké maličkosti. Sme radi, že narazíme v príprave na Švédov, ktorí nás kvalitne preveria a po tomto zápase budeme vedieť, na čom sme," vyslovil sa Bokroš.

 

Šampionát otvoria Slováci v nedeľu 27. decembra o 15.00 SEČ súbojom s Bieloruskom, v základnej B-skupine ďalej narazia na Česko, domáce Fínsko a Rusko. "Bielorusi sú pre nás najväčšou neznámou. Máme o nich spracovaný materiál z ich posledného turnaja, ďalší prípravný duel odohrajú 19. decembra a budeme ich mať možnosť vidieť aj na MS, kde odohrajú prvý zápas ešte deň pred naším vzájomným súbojom. Očakávam, že s Čechmi to bude opäť vyhecovaný súboj, určite nám budú chcieť vrátiť prehru 0:3 z vlaňajšieho štvrťfinále."

 

Minuloročný úspech sa bude ťažko napodobňovať, Slováci však chcú v Helsinkách určite postúpiť zo základnej skupiny. "Naším cieľom je jednoznačne postup. Zlomové budú hneď prvé dva zápasy s Bieloruskom a Českom. Ak v nich uspejeme, máme predpoklad, že postúpime," poznamenal Bokroš. Hráči opäť dostali pred odletom od partnera zväzu tablety. "Podľa zvyku im ich však pred každým zápasom zoberieme, aby sa mohli poriadne vyspať. V deň voľna im ich samozrejme vrátime," dodal kouč.

 

K najskúsenejším hráčom vo výbere patrí Christián Jaroš, logicky mu tak pripadlo kapitánske céčko. "Naším cieľom je vyhrať v skupine čo najviac zápasov, prebojovať sa do štvrťfinále a ísť čo najďalej. Mali by sme ťažiť z dobrej a skúsenej obrany, máme aj dobrých útočníkov, no mohli by sa viac presadzovať v útoku a strieľať viac gólov," povedal obranca, ktorý vyhral s Luleou premiérový ročník Ligy majstrov.

 

Už na svoj tretí šampionát do 20 rokov sa chystá Erik Černák, najvyššie draftovaný Slovák v tomto roku pôsobí v tíme Erie Otters v kanadskej juniorskej súťaži OHL. "Šampionát sa bude oproti tomu minuloročnému bude hrať na veľkom európskom klzisku. Myslím si, že to pre mňa nebude veľký rozdiel, oproti užšiemu klzisku bude viac času na rozohrávku, aj v presilovke. Má to pozitíva i zápory," tvrdí stále iba 18-ročný bek, ktorý rovnako ako Jaroš už má aj skúsenosti z reprezentačného "áčka".

 

Záverečná nominácia SR "20" na MS:

Brankári: Adam Húska (Green Bay Gamblers/USA), Stanislav Škorvánek, Dávid Hrenák (obaja HK Orange 20)

Obrancovia: Adrián Sloboda, Matej Moravčík, Patrik Koch, Samuel Ivanič (všetci HK Orange 20), Ladislav Romančík (Södertälje SK /Švéd.), Erik Černák (Erie Otter/Kan.), Patrik Maier (Kamloops Blazers/Kan.), Christián Jaroš (Lulea HF Švéd.)

Útočníci: Jozef Huňa, Matej Paločko (obaja HC Bílí Tygři/ČR), Juraj Šiška, Lukáš Hrušík, Dominik Briestenský, Juraj Milý, Maroš Surový, Boris Sádecký, Matúš Sukeľ (všetci HK Orange 20), Kristián Pospíšil (Blainville-Boisbriand Armada/Kan.), Radovan Bondra (Vancouver Giants/Kan.), Filip Lešťan (HV 71/Švéd.)

Realizačný tím: generálny manažér Róbert Švehla, manažér Roman Ulehla, tréner Ernest Bokroš, asistent trénera Norbert Javorčík, tréner brankárov Rudolf Jurčenko, kondičný tréner Ján Kovačič, lekár Milan Petro, fyzioterapeut Rastislav Ladecký, masér Ľuboš Ondrejka, videotréner Igor Andrejkovič

 

Program SR "20" v príprave na MS:

pondelok 21. decembra, 16.00 v Hämeenlinne: Švédsko - SR

streda 23. decembra, 15.00 v Kisakallio: Švajčiarsko - SR

 

Program SR "20" v základnej B-skupine MS v Helsinkách (Hartwall Aréna):

nedeľa 27. decembra, 15.00 SEČ: Bielorusko - SR

pondelok 28. decembra, 13.00: SR - ČR

streda 30. decembra, 17.00: SR - Fínsko

štvrtok 31. decembra, 13.00: Rusko - SR

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies