VIDEO MS20: Slováci senzačne zdolali minuloročných majstrov sveta USA 3:2

NETKY.SK • 29 December 2017, 06:38 • 2 min
VIDEO MS20: Slováci senzačne zdolali minuloročných majstrov sveta USA 3:2

BUFFALO - Slovenskí hokejisti do 20 rokov sa vo svojom druhom zápase na MS v Buffale postarali o senzáciu. Nad domácim tímom USA zvíťazili 3:2 a vďaka zisku troch bodov sa výrazne priblížili k postupu do štvrťfinále. V úvodnom dueli podľahli Kanade 0:6.

slovakia

left justify in out

Veľkou oporou mladých Slovákov proti Američanom bol brankár Roman Durný, ktorý zlikvidoval viacero veľkých šancí úradujúcich majstrov sveta a pripísal si 45 úspešných zákrokov. Víťazný gól strelil necelé dve minúty pred koncom po krásnej individuálnej akcii Samuel Buček, dvomi presnými zásahmi sa blysol Filip Krivošík. V sobotu o 22.00 SEČ nastúpia zverenci trénera Ernesta Bokroša proti Fínsku.

 

MS hráčov do 20 rokov, A-skupina:

USA - SLOVENSKO 2:3 (0:0, 1:1, 1:2)

Góly: 32. Tkachuk (Poehling, Anderson), 57. Mittelstadt - 25. Krivošík (Buček), 56. Krivošík (Buček), 58. Buček. Rozhodovali: Kuľov (Rus.), Sjoqvist (Švéd.) – Hagerstrom (USA), Yletyinen (Fin.), vylúčení: 1:2 na 2 min., presilovky a oslabenia: 0:0.

 

zostavy:

USA: Woll – Fox, Samberg, R. Lindgren, Perunovich, Peeke, M. Anderson, Hughes – Poehling, B. Tkachuk, J. Anderson – Mittelstadt, Harper, Tufte – Yamamoto, Brown, Bellows – Lockwood, Frederic, Jones – Norris

Slovensko: Durný – Hedera, Korenčík, Bodák, Ivan, Fehérváry, Zeleňák, Matejovič, Fereta – Smolka, Kelemen, Kundrik – Studenič, Tamáši, Miloš Roman – Buček, Krivošík, Ružička – Čacho, Liška, Solenský

Úradujúci juniorskí svetoví šampióni mali počas úvodnej desaťminútovky zápasu očakávanú prevahu.

 

Slovákov niekoľkokrát "zatvorili" pred brankárom Durným, ktorý svoj tím podržal tromi dôležitými zákrokmi a raz mu pomohla aj žŕdka. Slovenskí juniori sa postupne osmelili a blízko ku gólu boli v 16. minúte, keď Ivanovu strelu tečoval nohou Roman a puk len tesne minul americkú bránku. O dve minúty neskôr vybojoval puk pred bránkou USA aktívny Buček, ale tiesnený nedokázal presne zakončiť.

 

Americkí hráči začali druhú tretinu veľkou aktivitou, no Durný ich kanonáde odolal. Na druhej strane sa dostal do príležitosti opäť Buček, ale gól nedal ani zo svojej druhej šance. Čo sa nepodarilo jemu, podarilo sa v 15. minúte Filipovi Krivošíkovi, ktorý využil prečíslenie 3 na 1 a strelou zápästím otvoril skóre zápasu. V 29. minúte sa počas presilovky dostal po peknej akcii pred brankára Wolla Studenič, ale gól nedal. O niekoľko sekúnd neskôr neuspel ani Roman.

 

Následne predviedol výborný zákrok Durný, ktorý vo veľkej šanci nedovolil skórovať americkému útočníkovi. V 32. minúte už ale slovenský brankár nestačil na zakončenie Tkachuka. Slováci boli aj naďalej aktívni, do veľkej šance sa dostal Solenský, ale nevyužil ju.. Ďalšiu obrovskú príležitosť spálil Smolka.

 

V záverečnej tretine duelu sa pokračovalo vo svižnom tempe z obidvoch strán. Slováci hrali naďalej veľmi sympatický a nebojácny hokej. V 56. minúte ich poslal do vedenia svojim druhým gólom Krivošík, keď nechytateľne trafil z bekhendu. Domáci o minútu vyrovnali Mittelstadtom, najkrajší moment zápasu však prišiel v 58. minúte, keď o slovenskom víťazstve rozhodol po brilantnej individuálnej akcii Buček.

 

hlasy po zápase (zdroj iihf.com):

Samuel Buček, strelec víťazného gólu SR: "Dostal som sa pred bránku, naznačil som strelu a americký obranca skočil na moju fintu. Môj prvý pokus brankár zneškodnil, no potom som sa zmocnil odrazeného puku a dopravil ho do siete. Spomínam si na doposiaľ posledné víťazstvo slovenskej dvadsiatky nad Američanmi vo štvrťfinále v roku 2009. Bol som vtedy dieťa a zápas som pozeral s rodičmi. Hovoril som si, že raz by som chcel zažiť niečo také. Je to výnimočný moment pre našu krajinu i pre slovenský hokej."

 

Roman Durný, brankár SR: "Bol to môj životný zápas. Chceme si vychutnať cenný triumf nad obhajcami titulu, už v piatok sa však začnemde pripravovať na nášho najbližšieho súpera tím Fínska."

 

Marián Studenič, útočník SR: "Je to niečo neskutočné, je to ako sen. Po prvý raz v kariére som zažil víťazstvo nad súperom najvyššieho rangu. Pre našu malú krajinu to je ako keby sme získali Stanleyho pohár. Na všetkých chalanov som veľmi pyšný… Hrali sme ako tím a to bol kľúč k úspechu. Chceli sme hrať náš hokej, vychádzať z dobrej obrany a náš zámer nám vyšiel."

 

Casey Mittelstadt, útočník USA: "Na takomto fóre vám nikto nič nedá zadarmo. Musíme sa jednoducho zlepšiť. Už sa nevieme dočkať nášho ďalšieho zápasu na šampionáte, po prehre so Slovákmi sme však pochopiteľne sklamaní."

 

tabuľka A-skupiny:

1. Kanada 2 2 0 0 0 10:2 6

2. USA 2 1 0 0 1 11:3 3

3. Fínsko 2 1 0 0 1 6:5 3

4. SLOVENSKO 2 1 0 0 1 3:8 3

5. Dánsko 2 0 0 0 2 1:13 0

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona