MS20: Slováci prehrali s Fínmi 3:8, vo štvrťfinále narazia na Švédov

NETKY.SK • 31 December 2015, 07:33 • 2 min
MS20: Slováci prehrali s Fínmi 3:8, vo štvrťfinále narazia na Švédov

HELSINKI - Slovenskí hokejoví reprezentanti do 20 rokov nezvládli dobre rozbehnutý zápas s Fínskom a vo svojom treťom vystúpení na juniorských MS v Helsinkách prehrali s domácim výberom jasne 3:8. V B-skupine tak bez ohľadu na výsledok záverečného silvestrovského duelu s Ruskom (13.00) obsadia štvrté miesto a vo štvrťfinále vyzvú v sobotu 2. januára už istých víťazov A-skupiny Švédov.

slovakia

left justify in out

Zverenci trénera Ernesta Bokroša síce viedli v Hartwall Aréne po presných zásahoch Matúša Sukeľa a Radovana Bondru v 12. minúte 2:0, ale dvojgólový náskok nedokázali dlhšie udržať. Drvivý tlak pretavili Fíni ešte v prvej tretine do zníženia zásluhou Sebastiana Aha a v druhej časti úplne otočili skóre po góloch Aleksiho Saarelu a Roopeho Hintza. Slovenská "dvadsiatka" pod sústavným náporom protivníka kopila stále viac chýb a už nedokázala pribrzdiť domáci tím v rozlete. V tretej tretine inkasovala ešte päťkrát, hráči v bielych dresoch dokázali už iba skorigovať zásluhou Patrika Maiera. "Suomi" využili všetky štyri presilovky v zápase a odplatili súperovi prehru 1:2 z vlaňajšieho šampionátu v Kanade.

 

Mladí Slováci tak po triumfe 4:2 nad Bieloruskom a prehre 0:2 s Českom ďalšie body nepridali. V tabuľke sa už nemôžu zo štvrtej pozície posunúť vyššie - v prípade štvrtkového triumfu nad obhajcom strieborných medailí Ruskom by mali na konte šesť bodov rovnako ako tretie Fínsko, ktoré má však lepší vzájomný zápas.

 

MS v hokeji do 20 rokov, B-skupina:

Slovensko - Fínsko 3:8 (2:1, 0:2, 1:5)

Góly: 10. Sukeľ (Paločko, Sloboda), 12. Bondra (Romančík, Surový), 46. Maier (Sukeľ, Jaroš) - 16. Aho (Laine, Puljujärvi), 35. Saarela (Juolevi, Puljujärvi), 39. Hintz (Saarijärvi, Rantanen), 41. Puljujärvi (Laine), 43. Aho (Puljujärvi, Juolevi), 52. Laine (Aho), 53. Kapanen (Saarijärvi, Hintz), 58. Björkqvist (Siikonen, Lammikko) Rozhodovali: Anisimov (Rus.), Pitoscia (USA) – Hribar (Slovin.), Oliver (USA), vylúčení: 4:4 na 2 min, navyše Romančík (SR) 10 min. za úder do oblasti hlavy a krku, presilovky: 2:4, oslabenia: 0:0, striedanie: v 53. min. Škorvánek namiesto Húsku, strely na bránku: 28:48, 12.723 divákov.

Slovensko: Húska (53. Škorvánek) - Jaroš, Sloboda, Černák, Koch, Moravčík, Ivanič, Romančík, Maier - Milý, Sukeľ, Paločko - Hrušík, Šiška, Lešťan - Briestenský, Sádecký, Huňa - Bondra, Surový, Pospíšil

Fínsko: Kahkonen – Juolevi, Tuulola, Niku, Mikkola, Keskitalo, Saarijärvi, Sopanen – Puljujärvi, Aho, Laine – Saarela, Kapanen, Nattinen – Hintz, Rantanen, Kalapudas – Björkqvist, Siikonen, Repo – Lammikko

 

Bokrošovci sa v úvode museli cítiť ako na kolotoči, korčuliarski vyspelí Fíni si vytvorili podľa očakávania silný tlak a brankár Húska čelil paľbe striel. Preukázal však svoju kvalitu, keď zmaril nebezpečné strely Kapanena i Hintza. V 5. min. Sopanen zostal otrasený ležať na ľadovej ploche, z ktorej odišiel rovno do šatne. Slováci sa postupne otriasli z prvotného fínskeho náporu a v 10. minúte zaskočili domácich, v skrumáži Sloboda našiel Sukeľa, ktorý namieril do odkrytej bránky - 1:0. Bola to prvá premenená slovenská presilovka na turnaji. Šokovaní "Suomi" sa nestihli ani poriadne oklepať a zanedlho schytali druhý úder, zaplnenú Hartwall Arénu utíšil Bondra, ktorý úspešne tečoval strelu Romančíka. Puk sa odrazil od kamery v bránke, gól musel odobriť videorozhodca. Fíni odpovedali drvivým tlakom, pri vylúčení Kocha ešte Húska vychytal Kapanena, no vzápätí už ani on nestačil na strelu Aha z prvej - 2:1. Slováci išli do kabíny s tesným náskokom najmä vďaka svojmu brankárovi, ktorý v závere tretiny zneškodnil tutovky Rantanena i Kalapudasa.

 

Obraz hry sa v druhej tretine nezmenil. Fíni zamkli Slovákov v ich obrannom pásme, tých však držal nad vodou fantastický Húska a pomohla aj šťastena. V 29. min. Kapanen so Saaralom rozobrali slovenskú defenzívu, ktorá zabudla pred bránkoviskom Nattinena, jeho strela pod brvno bránku veľmi tesne minula. V polovici stretnutia Tuulola kiksoval, keď v oslabení prihral rovno na hokejku Sukeľa, ten ale napálil puk priamo do lapačky Kahkonena. V obrovskej šanci potom zlyhal Alo. Fíni sa však predsa len dočkali vyrovnania, keď po strele Juoleviho zastavila dorážku Saarelu až sieť - 2:2. V 32. min. mal dve veľké šance Kalapudas, skvele zakročil Húska a pri druhom pokuse fínsky útočník netrafil bránku. Systémové výpadky Slovákov sa však začali množiť. V 38. po Juoleviho strele zvonila ľavá žŕdka Húskovej bránky. Na druhej strane v ojedinelej slovenskej šanci zlyhal po zadovke Lešťana osamotený Šiška. V 39. min. dostal Fínov prvýkrát do vedenia Hintz, po strele Saarijärviho odrazenej od zadného mantinelu pohodlne doklepol puk od odkrytej bránky - 2:3.

 

Akékoľvek snahy na vyrovnanie zobral Slovákom už po 28 sekundách tretieho dejstva Puljujärvi, ktorý v páde prekonal Húsku. Bokrošova družina už nedokázala korčuliarsky stíhať súpera a v 43. min. inkasovala piatykrát. Fíni využili aj svoju tretiu presilovku v zápase zásluhou Aha. Tréner SR Bokroš reagoval na vývoj oddychovým časom. V 46. minúte sa v početnej výhode podarilo znížiť Maierovi po prihrávke Sukeľa, "Suomi" to ale nijako nevykoľajilo a naďalej "lietali" na ľade. Húska zlikvidoval pokus Aha, Hintz potom tesne minul jeho bránku a Rantaneova strela zblízka skončila na chráničoch slovenského brankára. V 52. min. Aho vyhral v útočnom pásme buly rovno na hokejku Laineho, ktorý parádne trafil a zvýšil na 6:3 pre Fínov. Zápas sa zmenil na exhibíciu domáceho tímu, ktorý si robil na ľade, čo chcel. Siedmy zásah Fínov pridal Kapanen, ktorý tak vyhnal Húsku zo slovenskej bránky. Nahradil ho Škorvánek, ktorý absolvoval premiéru na turnaji. Aj on však inkasoval, keď ho v 58. minúte prekonal Björkqvist a spečatil tak výsledok na konečných 8:3.

 

Tabuľka B-skupiny

1. Rusko 3 2 1 0 0 12:6 8*

2. Česko 3 2 0 1 0 8:5 7*

3. Fínsko 3 2 0 0 1 18:9 6*

4. SLOVENSKO 3 1 0 0 2 7:12 3*

------------------------------------------

5. Bielorusko 4 0 0 0 4 6:19 0

 

* -istý postup do štvrťfinále

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies