MS20: Nádejou sú mladé ročníky, rozdiel bol v rýchlosti

NETKY.SK • 3 Január 2017, 13:22 • 2 min
MS20: Nádejou sú mladé ročníky, rozdiel bol v rýchlosti

MONTREAL - Slovenskí hokejisti do 20 rokov neprekročili svoj tieň. Na svetovom šampionáte tejto vekovej kategórie v Kanade skončili na ôsmom mieste. Svoj cieľ splnili výhrou nad Lotyšskom, vďaka ktorej sa zachránili medzi desiatkou elitných juniorských tímov sveta. Štvrťfinálový súper Švédsko bol už nad ich sily. S turnajom sa rozlúčili prehrou 3:8

slovakia

left justify in out

"Na začiatku nás sklamala obrana. Švédi nám utekali po mantineloch, čo nás stálo zbytočné góly v prvej tretine. V druhej tretine sme sa od jej polovice nakopli a začali hrať hokej, dostali sme sa do zakončenia a dvakrát sme skórovali," rozhovoril sa pre SZĽH slovenský útočník Adam Ružička, ktorý v úvode záverečnej časti celého účinkovania Slovákov na turnaji vsietil svoj premiérový gól na juniorských majstrovstvách sveta. "Už na konci druhej tretiny som nepremenil gólovú šancu do prázdnej bránky. Do tretej tretiny sme nastúpili parádne a ja som zužitkoval chybu švédskeho obrancu. Potom sme sa zbytočne dostali do oslabení a Švédi to využili."


Ešte len sedemnásťročný Ružička je slovenskou nádejou do budúcna. Nebude chýbať ani na aprílových domácich majstrovstvách sveta do 18 rokov, spolu s Martinom Fehervárym a Milošom Romanom. "Stopercentne je tento juniorský šampionát o triedu rýchlejší ako osemnástky. Niektorí chlapci sú tu posledný rok, niektorí hrali už aj v NHL, takže majú skúseností, ktoré môžu odovzdávať ďalej a ktoré od nich môžeme preberať," pochvaľoval si Adam Ružička.

Prísľubom pre slovenskú reprezentáciu do 20 rokov sú práve hráči, ktorí sa môžu predstaviť na juniorskom šampionáte aj o rok. "Pozitívom je, že sme v tíme mali päť mladších chlapcov, traja z nich dokonca budú hrať na majstrovstvách sveta hráčov do 18 rokov. Sú to pre nich obrovské skúsenosti. Musíme naďalej tvrdo pracovať, ale treba sa pozrieť do zrkadla. Držíme si ôsme miesto v celosvetovej špičke," zdôraznil tréner Ernest Bokroš.

Slovenský kouč nebol spokojný s ofenzívou svojho mužstva, vyzdvihol skvelých brankárov. Adam Húska bol vyhlásený za jedného z troch najlepších hráčov Slovenska. Šampionát síce ukončil s 87,29 percentnou úspešnosťou zákrokov a pätnástimi inkasovanými gólmi, no aj tak bol veľkou oporou slovenských mladíkov.

 

"Prvé dva zápasy na turnaji sme mali zámorských súperov, Kanadu a USA. Myslím, že tie zápasy sme neodohrali najhoršie. Potom sme zvládli dôležitý duel s Lotyšmi, no mohli sme vyhrať aj nad Rusmi, bohužiaľ, nepodarilo sa nám streliť gól. Proti kvalitným Švédom sme veľmi neplnili veci, ktoré sme si povedali v šatni," zhodnotil pre SZĽH vystúpenie na MSJ brankár Adam Húska.

Slováci mali tento rok extrémne náročnú skupinu. Okrem Lotyšov, ktorí hrajú o záchranu s Fínmi, postúpili ostatné tri tímy z B-skupiny do semifinále. Štvoricu najlepších navyše doplnil štvrťfinálový premožiteľ Slovákov. "Tento rok sme to na šampionáte mali poriadne ťažké. V základnej skupine sme mali Kanadu, USA aj Rusov. Zdolali sme Lotyšov a podarilo sa nám udržať v elitnej kategórii. To je pre náš tím najdôležitejšie," povedal pre iihf.com kapitán SR "20" Erik Černák, ktorý bol spolu s Adamom Húskom a Martinom Fehervárym medzi troma najlepšími hráčmi Slovenska na svetovom šampionáte.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies