MS20: Fíni získali zlato na domácich MS, vo finále zdolali Rusko 4:3 pp

NETKY.SK • 6 Január 2016, 10:09 • 2 min
MS20: Fíni získali zlato na domácich MS, vo finále zdolali Rusko 4:3 pp

HELSINKI - Fínski hokejisti si vybojovali zlaté medaily na juniorských majstrovstvách sveta v domácich Helsinkách. "Suomi" si v utorňajšom dramatickom finále poradili s Ruskom 4:3 po predĺžení a po dvoch rokoch majú opäť titul.

slovakia

left justify in out

Fínsko tak zopakovalo svoje zlaté ťaženie z roku 1998, keď taktiež triumfovalo na domácej pôde v Helsinkách. Celkovo má na konte štyri zlaté, štyri strieborné a šesť bronzových medailí.

 

Rusi získali dokopy (vrátane ZSSR) už 34. cenný kov, z toho 13 so zlatým, 12 so strieborným a deväť s bronzovým leskom.

 

V stretnutí o tretie miesto zvíťazili Američania nad Švédskom vysoko 8:3. Slovenskí reprezentanti obsadili konečné 7. miesto, keď vo štvrťfinále podľahli Švédsku 0:6.

 

finále:

Rusko - Fínsko 3:4 pp (1:0, 0:0, 2:3 - 0:1)

Góly: 5. Kamenev (Provorov, Lazarev), 42. Svetlakov, 60. Svetlakov (Provorov, Rykov) - 41. Laine (Aho, Puljujärvi), 51. Aho (Puljujärvi, Laine), 58. Rantanen (Saarijärvi, Kalapudas), 62. Kapanen (Saarela). Rozhodovali: Iverson (Kan.), Pitoscia (USA) - Oliver (USA), Pihlblad (Švéd.), vylúčení: 5:2 na 2 min, navyše: Kamenev 10+DKZ za nešportové správanie, presilovky: 1:1, oslabenia: 0:0.

 

Rusko: Georgijev – Rykov, Žuldikov, Bojkov, Provorov, Sergejev, Šaripzianov, Mikulovič, Voronkov – Korškov, Kraskovskij, Polunin – Lazarev, Svečnikov, Kamenev – Kaprizov, Svetlakov, Kuzmenko – Lauta, Dergačiov, Fazlejev

Fínsko: Kähkönen – Juolevi, Tuulola, Niku, Mikkola, Keskitalo, Saarijärvi – Puljujärvi, Aho, Laine – Kapanen, Saarela, Nättinen –Rantanen, Kalapudas, Hintz – Lammikko, Björkqvist, Repo - Siikonen

 

Lepšie odštartovali ruskí hokejisti a už v piatej minúte sa dostali do vedenia. Počas presilovky zavreli súpera v obrannom pásme, puk sa dostal ku Kamenevovi a ten presnou strelou z pravého kruhu otvoril skóre finálového duelu - 1:0. Domáci mohli vyrovnať už o minútu a pol, no Georgijev si s Hintzovým únikom poradil. "Zborná" si zahrala druhú presilovku v 9. minúte, ale bez gólového úspechu. V 12. minúte hasil Kähkönen pri strele Kuzmenka. Rusi mali v úvodnom dejstve na vrch, no ďalší gól už nepridali.

 

Ten mohol pridať Fazlejev v 25. minúte, keď unikol hráčom "Suomi" počas ich presilovky, no bekhendový blafák mu nevyšiel. Domáci si vypracovali vážnejšiu šancu až v 29. minúte, no Björkqvist sa k zakončeniu nedostal, keďže ho zahákoval Šaripzianov. Následnú početnú výhodu nezahrali dobre a súperovu bránku takmer neohrozili. V druhej polovici druhej tretiny prišli ďalšie dve šance Fínska. Najprv sa tlačil na bránku Kapanen a po ňom skúšal blafák Hintz, no ani jeden nedostal puk za chrbát Georgijeva.

 

Fínom to vyšlo až po ďalšej prestávke. Už 24 sekúnd po začiatku tretieho dejstva sa po akcii elitnej formácie presadil z ľavého kruhu Laine a vyrovnal na 1:1. Tento stav však nevydržal ani dve minúty a Rusko opäť viedlo, individuálne sa presadil Svetlakov - 2:1. V ďalších minútach sa hra prelievala zo strany na stranu a oba tímy si vypracovali šance na góly. V 51. minúte to vyšlo domácim, keď Aho vyrovnal na 2:2. V 58. minúte sa už "Suomi" dostali do vedenia, keď sa počas presilovky presadil Rantanen a zdalo sa, že titul ostane "doma". Rusi však bojovali až do konca a stretnutie ešte poriadne zdramatizovali. Šesť sekúnd pred záverečným hvizdom pri hre bez brankára vyrovnal Svetlakov na 3:3 a posunul zápas do predĺženia. V ňom nakoniec rozhodol o triumfe a titule pre Fínsko Kapanen.

 

ocenenia:

najlepší hráči na postochpodľa direktoriátu šampionátu:

brankár: Linus Söderström (Švéd.)

obranca: Zach Werenski (USA)

útočník: Jesse Puljujärvi (Fín.)

 

All star tím podľa zástupcov médií:

Söderström - Olli Juolevi (Fín.), Werenski - Puljujärvi, Patrik Laine (Fín.), Auston Matthews (USA)

MVP: Puljujärvi

 

konečné poradie: Fínsko, Rusko, USA, Švédsko, ČR, Kanada, SR, Dánsko, Švajčiarsko, Bielorusko

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies