FOTO Veľkolepé finále s náhodnými gólmi, Tri korunky oslavujú titul majstrov sveta!

NETKY.SK • 22 Máj 2017, 08:02 • 2 min
FOTO Veľkolepé finále s náhodnými gólmi, Tri korunky oslavujú titul majstrov sveta!

Kolín - Švédski hokejisti zvíťazili vo finále 81. MS v Kolíne nad Kanadou 2:1 po samostatných nájazdoch a získali jubilejný desiaty titul majstra sveta. Zo zlata sa tešia po štyroch rokoch, predtým naposledy triumfovali na domácom svetovom šampionáte v Štokholme 2013. "Tri korunky" rozšírili svoju zbierku na 46 medailí (10-19-17).

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Nedeľňajší finálový súboj v Lanxess aréne sa hral od úvodu vo vysokom tempe, napriek veľkému množstvu šancí na oboch stranách prelomil bezgólový stav až na konci druhej tretiny obranca Victor Hedman, ktorý v oslabení nahodeným pukom prekvapil brankára Calvina Pickarda. Vedenie Švédov zmazal v 42. minúte v presilovke z dorážky Ryan O'Reilly. Nesmierne vyrovnaný duel dospel napokon až do záverečného rozstrelu, v ktorom skórovali iba severania, rozhodujúci nájazd premenil Nicklas Bäckström.

 

Švédi prekazili Kanade zlatý hetrik, obhajca sa musel po triumfoch v Prahe 2015 a Moskve 2016 uspokojiť so striebrom. "Kolíska hokeja" si musí počkať na 27. titul, ktorým by vyrovnala Rusko (ZSSR, SNŠ) v počte zlatých medailí na MS.

 

Švédi dokázali zdolať Kanadu prvýkrát vo finále MS, v doterajších troch súbojoch o zlato zakaždým ťahali za kratší koniec (1997, 2003 a 2004). Takisto prehrali so zámorským mužstvom aj vo finále ZOH 2014 v Soči (0:3). Kapitán tímu Joel Lundqvist sa stal po Svenovi "Tumbovi" Johanssonovi iba druhým švédskym hráčom, ktorý získal na MS tri zlaté medaily.

 

finále (Kolín):

Kanada - Švédsko 1:2 po predĺžení a samostatných nájazdoch (0:0, 0:1, 1:0 - 0:0, 0:1)

Góly: 42. O'Reilly (Marner, MacKinnon) - 40. Hedman, rozh. nájazd Bäckström. Rozhodcovia: Jeřábek (ČR), Stricker (Švajč.) – Otmachov (Rus.), Suominen (Fín.), vylúčení: 5:4 na 2 min., presilovky: 1:0, oslabenia: 0:1, 17.363 divákov.

Kanada: Pickard – Parayko, Vlasic, Demers, de Haan, Morrissey, Matheson, Lee – MacKinnon, Scheifele, Skinner - Simmonds, Giroux, O'Reilly - Duchene, Couturier, Killorn - Marner, Point, Konecny - Schenn.

Švédsko: H. Lundqvist - Stralman, Hedman, Ekman-Larsson, Brodin, Edler, J. Klingberg, Holm - Lindholm, Rask, Landeskog - Nylander, Bäckström, Lindberg - Everberg, Karlsson, Nordström - J. Lundqvist, Krüger, Eriksson Ek – Söderberg

 

 

Joel Lundqvist, kapitán Švédska: "Zlato bol náš hlavný cieľ. A splniť si ho s bratom v jednom tíme, to je niečo fantastické. Pred nájazdmi som si bol istý, že uspejeme práve vďaka Henrikovi. On si pritom príliš neveril, pretože sa mu v sezóne v nájazdoch veľmi nedarilo. Ale o to teraz môžeme mať väčšiu radosť."

 

Henrik Lundqvist, brankár Švédska: "Bol to v závere riadny nervák, no zvládli sme to. Neskutočný zápas, vzrušujúci. Máme za sebou úžasný týždeň."

 

Brayden Point, útočník Kanady: "Nájazdy sú o šťastí a Lundqvist potvrdil, že je skvelý brankár. Rovnako ako v riadnom čase a predĺžení predviedol niekoľko výborných zákrokov. Strieborné medaily budeme neskôr považovať za úspech, teraz to ale tak necítime."

 

Jon Cooper, tréner Kanady: "Chcel by som zagratulovať Švédsku k zisku titulu. Dokázali, že sú výnimočný tím a bolo zábavné hrať proti nim. Ak sme už mali na turnaji s niekým prehrať, tak som rád, že to bolo so Švédmi."

 

Konečné poradie na MS:

1. Švédsko, 2. Kanada, 3. Rusko, 4. Fínsko, 5. USA, 6. Švajčiarsko, 7. Česko, 8. Nemecko, 9. Francúzsko, 10. Lotyšsko, 11. Nórsko, 12. Dánsko, 13. Bielorusko, 14. SLOVENSKO, 15. Slovinsko*, 16. Taliansko*

pozn.: *- zostup do A-skupiny I. divízie MS

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Bekö
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies