MS WTA Istannbul: Serena Williamsová získala štvrtý titul

NETKY.SK • 28 Október 2013, 09:29 • 2 min
MS WTA Istannbul: Serena Williamsová získala štvrtý titul

INSTANBUL - Americká tenistka Serena Williamsová sa v Istanbule stala štvrtýkrát v kariére víťazkou MS WTA Tour.

slovakia

left justify in out

Obhajkyňa titulu si vo finále dvojhry ako nasadená jednotka poradila s turnajovou štvorkou Číňankou Na Li za 2:09 h v troch setoch 2:6, 6:3 a 6:0. Mladšia zo sestier Williamsových vyrovnala zápis krajanky Chris Evertovej a v historickej tabuľke sa zaradila už na tretie miesto. Suverénnou líderkou je s ôsmimi triumfami na šampionáte WTA ďalšia americká legenda Martina Navrátilová, Nemka Steffi Grafová získala na koncoročnom vrchole sezóny päť titulov.

Serena Williamsová prešla celým turnajom bez jediného zaváhania a zinkasuje maximálnu možnú prémiu 2,145 milióna dolárov, do svetového rebríčka WTA jej pribudne 1500 bodov. Američanka je vo veku 32 rokov a 1 mesiac najstaršou víťazkou v histórii Masters. V tomto roku zarobila na turnajoch vo dvojhre 12,385,572 milióna dolárov, čo je rekordná čiastka v ženskom singli. Medzi mužmi viac zarobil iba Srb Novak Djokovič, "Nolemu" sa to podarilo vlani i v roku 2011. Nedeľňajšie finále MS WTA v Istanbule bolo vôbec prvým súbojom dvoch tridsiatničok. Na Li napriek prehre poskočí v pondelok na tretie miesto svetového rebríčka, čo bude jej osobné a zároveň i ázijské maximum.

Na Li mala vo finále raketový štart, dvakrát prelomila podanie Sereny Williamsovej a vybudovala si náskok 5:1. Číňanka hrala ako z partesu, skvele podávala i returnovala a vďaka výbornému pohybu po dvorci dokázala zatlačiť súperku do defenzívy. V ôsmom geme premenila v poradí štvrtý setbal. Na začiatku druhého dejstva obe hráčky tuho bojovali o úvodný gem. Po sérii zhôd a výhod ho napokon získala vo svoj prospech svetová jednotka, čo ju výrazne povzbudilo. V ďalšej hre Serena Williamsová po prvý raz v zápase zobrala Na Li podanie a po potvrdení brejku sa ujala vedenia 3:0. Číňanka v ďalších minútach aj vďaka sérii precíznych volejov vyrovnala na 3:3, no záver setu patril Serene Williamsová, ktorá získala tri gemy v rade. Američanka sa dostala na koňa, v rozhodujúcom dejstve po dvoch brejkoch odskočila súperke na 4:0 a napokon jej uštedrila "kanára". Za stavu 5:0 využila po winneri pri vlastnom servise hneď prvý mečbal, keď predtým otočila z 0:40 a upravila vzájomnú bilanciu s Na Li už na 10:1, jedinú prehru utrpela v roku 2008 v Stuttgarte.

Serena Williamsová mala zo zisku štvrtej cennej trofeje na MS WTA obrovskú radosť. "Bola to veľmi dlhá sezóna a nečakala som, že ju zakončím úspešnou obhajobou titulu v Istanbule. Ešte stále nemôžem uveriť, že som dnešný finálový zápas otočila a vyhrala ho. Sama neviem, ako sa mi to podarilo. Možno mi pomohlo, že som si po zbabranom prvom sete dala vlasy do copu. Bola som unavená a Na Li hrala naozaj výborne. Skončiť rok ako svetová jednotka a vyhrať MS pri príležitosti 40. výročia vzniku WTA Tour, to je niečo fantastické. Ďakujem mojej mame, ktorá ma prišla povzbudiť do Istanbulu, môjmu trénerovi i skvelým tureckým fanúšikom. Hrala som pred najlepším publikom na svete," nadchýnala sa v prvom interview priamo na kurte Američanka, ktorá v tomto roku vyhrala jedenásť turnajov vrátane dvoch grandslamových - Roland Garros a US Open. Na Li bola napriek finálovej prehre s vystúpením v Istanbule spokojná. "Tretíkrát za sebou som hrala v Istanbule na MS WTA a ďakujem tureckým divákom za podporu. Veľká vďaka patrí aj môjmu tímu, konečne sa nám podarilo splniť náš cieľ - dostať sa vo svetovom rebríčku na tretie miesto," povedala Na Li vo svojom príhovore. Od roku 2014 sa šampionát WTA sťahuje do Singapuru. 

 

Dvojhra - finále:

Serena Williamsová (1-USA) - Na Li (4-Čína) 2:6, 6:3, 6:0




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies