MS WTA: Fantastická Cibulková zdolala Halepovú a postúpila do semifinále

NETKY.SK • 27 Október 2016, 16:20 • 2 min
MS WTA: Fantastická Cibulková zdolala Halepovú a postúpila do semifinále

SINGAPUR - Slovenská tenistka Dominika Cibulková sa prebojovala do semifinále MS WTA Tour v Singapure, v ktorom v sobotu nastúpi proti Ruske Svetlane Kuznecovovej. Nemka Angelique Kerberová totiž zvíťazila v záverečnom stretnutí červenej skupiny nad Američankou Madison Keysovou 6:3, 6:3. Cibulková po triumfe 6:3, 7:6 (5) nad Rumunkou Simonou Halepovou potrebovala, aby Keysová neuhrala proti svetovej jednotke ani set a to sa stalo skutočnosťou.

slovakia

left justify in out

V tabuľke červenej skupiny obsadila druhé miesto za stopercentnou Kerberovou a v sobotu ju čaká Kuznecovová, ktorá v predstihu vyhrala bielu skupinu. Cibulková postúpila medzi elitné singlové kvarteto na šampionáte WTA hneď pri svojej premiére na prestížnom podujatí ako vôbec prvá Slovenka v histórii. Karina Habšudová vypadla v roku 1996 v New Yorku v 1. kole. Rovnako pochodila v roku 2002 v Los Angeles aj Daniela Hantuchová. Bývalá svetová päťka neuspela ani v roku 2007 v Madride, kde nepostúpila zo základnej skupiny.

 

Cibulková mala proti Halepovej raketový nástup a v úvodných troch gemoch dovolila uhrať súperke iba jediný fiftín. Slovenka hrala rýchlo a agresívne, nerobila žiadne chyby. Vďaka nátlakovému celodvorcovému tenisu si dokázala vypracovať dobré pozície na zakončenie výmeny a na jej konto pribúdal jeden víťazný forhend za druhým. Halepová sa v prvom sete nevedela chytiť na returne a nedostala sa ani k jedinému brejkbalu.

 

Hneď na začiatku druhého dejstva Cibulková prelomila Halepovej podanie. Rumunka, ktorá nastúpila so zatejpovaným ľavým kolenom, však bleskovo kontrovala rebrejkom. Finalistka šampionátu WTA z roku 2014 na rozdiel od začiatku zápasu držala so Slovenkou krok v zazantných dlhých výmenách od základnej čiary a diváci sledovali skvelé predstavenie. Cibulková bola naďalej aktívnejšou hráčkou a v piatom i siedmom geme Halepovú opäť brejkla. Rumunka však vždy oplatila rovnakou mincou a tak na rad prišiel tajbrejk, v ktorom mala navrch Cibulková. Za stavu 6:5 premenila hneď prvý mečbal a upravila vzájomnú bilanciu s Halepovou na 4:2. Na harde vyhrala všetky tri zápasy.

 

Cibulková mala z premiérového víťazstva na prestížnom turnaji veľkú radosť. "Veľmi som chcela pri mojom debute na MS WTA Tour vyhrať aspoň jeden zápas. Hovorí sa o mne, že som bojovníčka a dnes som to na kurte potvrdila. Bojovala som o každý fiftín. Aj keď mi niečo nevyšlo, rýchlo som to hodila za hlavu a sústredila sa na ďalšiu výmenu. Vedela som, že Simona bude klásť veľmi tuhý odpor, veď musela získať aspoň set, aby si udržala šancu na semifinále. Na harde sa mi hrá proti nej naozaj dobre. Vyhovuje mi, že loptičky majú na singapurskom povrchu nižší odskok," povedala slovenská jednotka v prvom interview priamo na kurte.

 

V konferenčnom hovore so slovenskými médiami označila Cibulková zápas s Halepovou za jeden z najlepších v tomto roku. "Išla som do neho s jasným cieľom vyhrať v dvoch setoch a urobíla som pre to všetko. Hrala som výborne, nátlakovo. Halepová v druhom sete zvýšila level a mala neuveriteľnú obranu. Paradoxne mi dnes pomohlo to, že som mala v hlave, že potrebujem vyhrať 2:0. Nastúpiť proti Halepovej po dvoch prehratých zápasoch nie je jednoduché, no mentálne som to zvládla výborne a proti jednej z najlepších defenzívnych hráčok sveta som dosiahla nádherné víťazstvo. Uvidíme, či bude stačiť na postup do semifinále. Ak tam mám byť, tak tam budem. Teraz mám takú energiu, že by som išla hrať ešte jeden turnaj."

 

"Je to jeden z najkrajších dní! Keď sme sa to dozvedeli, bola to absolútna eufória! Moje dnešné víťazstvo 2:0 na sety nad Halepovou spolu s rovnakým úspechom Kerberovej je čosi neuveriteľné!" uviedla pre agentúru SITA Cibulková, ktorá presne spomenutý scenár potrebovala na konečnú druhú priečku v tabuľke Červenej skupiny. 

Bratislavčanka sa v sobotu stretne s Ruskou Svetlanou Kuznecovovou: "Na zápas s ´Kuzy´ sa budem snažiť čo najlepšie pripraviť a dotiahnuť to do úspešného konca. Postup z ´grupy´ je úžasný!" 

Zverenkyňa Mateja Liptáka má vo štvrtok popoludní stávkový kurz 5 na zisk titulu (na začiatku "Masters" to bolo 15 a na prienik do finále 8 - Paddy Power).

 

Cibulkovej sen sa splnil, v sobotu si zahrá proti Kuznecovovej o postup do finále. Rusku v októbri po trojsetovej bitke zdolala v semifinále turnaja v čínskom Wu-chane. "Sveta tu v Singapure všetkých prekvapila. To, čo dokázala, je neuveriteľné. Iba v nedeľu priletela deň po triumfe na Kremeľskom pohári v Moskve a odohrala tu dva skvelé trojsetové zápasy. Naplno zúročila svoje skúsenosti, klobúk dolu pred jej výkonmi."

 

Ohlasy osobností na postup slovenskej tenistky Dominiky Cibulkovej

 

Tibor Macko (prezident Slovenského tenisového zväzu): "Je to neuveriteľný úspech! Navyše, myslím si, že Dominiku ešte viac naštartuje a semifinále vôbec nemusí byť konečnou stanicou. Určite bolo psychicky veľmi ťažké zvládnuť celú tú situáciu. Dominike na diaľku gratulujem k tomu, čo už teraz na šampionáte dokázala. Všetci jej naďalej budeme veľmi držať palce." 
 

Igor Moška (generálny sekretár STZ): "Postup medzi najlepšie štyri na Masters je historickým úspechom, veď v ére samostatnosti sa to pred Dominikou nepodarilo žiadnemu slovenskému tenistovi. Mám obrovskú radosť a blahoželám! Je to odmena pre Dominiku aj jej trénera Mateja Liptáka za dlhodobú koncepčnú a tvrdú prácu. Zároveň je to aj veľká inšpirácia pre mladé talenty, že poctivým tréningom sa dajú dosiahnuť tie najvyššie méty." 
 

Karina Habšudová (účastníčka "Masters" 1996): "Dominike posielam obrovskú gratuláciu! Dnes urobila pre svoj úspech absolútne maximum a napokon sa dočkala odmeny. Už proti Kerberovej hrala vynikajúco, ale vtedy ešte predsa len zaplatila nováčikovskú daň, v dôležitých okamihoch sa jej trochu roztriasla ruka. Napriek prehre však bola svetovej jednotke viac než vyrovnanou súperkou. Dnes jej to celé vyšlo optimálne a nastavenie pred semifinále vnímam ako veľmi sľubné, hoci ani jedna ešte nebola v takejto pozícii. Dominika nedávno Kuznecovovú zdolala, Ruska má za sebou obrovskú šnúru zápasov, musí pociťovať výrazne väčšiu fyzickú únavu a nebude mať voľný deň, keďže hrá v piatok. Netrúfam si robiť proroka, ale veľa faktorov hovorí v prospech Dominiky, ktorá má veľkú šancu dostať sa ešte ďalej. Prajem jej, aby na ten zápas nastúpila s čistou hlavou, zahrala dobre a dokázala využiť spomenuté okolnosti. Výkonnostne na to určite má."
 

Dominik Hrbatý (daviscupový rekordér SR, zdroj: facebook): "Veľká gratulácia, Domča. A teraz sa všetko začína!!! Mám sen vidieť majsterku sveta na Slovensku!!!" 

 

červená skupina:

Dominika CIBULKOVÁ (7-SR) - Simona Halepová (Rum.) 6:3, 7:6 (5)
Angelique Kerberová (1-Nem.) - Madison Keysová (6-USA) 6:3, 6:3

 

tabuľka:

1. Kerberová 3 3 0 6:1

2. CIBULKOVÁ 3 1 2 3:4

-----------------------------

3. Halepová 3 1 2 2:4

4. Keysová 3 1 2 2:4




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies