MS v cyklistike: Kwiatkowski dokonale naplnil taktiku Poliakov

NETKY.SK • 29 September 2014, 08:30 • 2 min
MS v cyklistike: Kwiatkowski dokonale naplnil taktiku Poliakov

PONFERRADA - Športové Poľsko je na nohách, po úspechu volejbalistov na svetovom šampionáte sa z titulu majstra sveta tešil aj ich krajan Michal Kwiatkowski v cyklistike.

slovakia

left justify in out

V španielskej Ponferrade sa 24-ročný jazdec tímu Omega Pharma - Quick-Step spomínal ako adept na zlato len okrajovo, napokon všetkých zaskočil a získal tretí dúhový dres v kariére, tentoraz však najcennejší. V roku 2008 triumfoval v časovke juniorov, vlani so svojím belgickým zoskupením aj v časovke družstiev. 
Kwiatkowski nečakane zaútočil v poslednom kopci 254,8 km dlhých pretekov, zlikvidoval náskok štvorice pred ním, zbavil sa jej a sólovou päťkilometrovou jazdou dotiahol svoje úsilie až do cieľa. V závere už mohol víťazne zdvíhať ruky nad hlavu a súperi za jeho chrbtom len bojovali o zvyšné medaily. 


"Bola to taktická bitka. Videl som, že mnohí jazdci v pelotóne kalkulovali. V poslednom kole som sa cítil veľmi dobre. Dnes som išiel po víťazstvo, skúsil som zariskovať a vyšlo mi to. Pred dvoma dňami som sledoval preteky do 23 rokov a zistil som, že je možné zvíťaziť týmto štýlom. Dal som do toho pokusu všetko a podaril sa. Je to neskutočné," tešil sa Kwiatkowski. 


Nový majster sveta vyťažil z práce tímových kolegov. Poliaci kontrolovali od úvodu vývoj. V čase dlhého úniku štvorčlennej skupiny v prvej časti pretekov pracovali na čele pelotónu, čo stálo bielo-červených množstvo síl. V závere už pre Kwiatkowského pracovali iba Michal Golaš a Maciej Paterski, ale posledných 10 km bolo už len na lídrovi družstva. "Dnes odviedli moji kolegovia neskutočnú prácu. Rozhodli sme sa, že budeme kontrolovať čelo pelotónu. Bez ich pomoci by som nič nedokázal," tvrdil Kwiatkowski, prvý Poliak na tróne v elitných pretekoch MS. 


Poliaci sa radovali z prvej medaily na MS od roku 2000, keď v Plouay získal striebro Zbigniew Spruch. V Ponferrade ich radosť zvýraznila bronzom juniorka Agnieszka Skalniaková. "Naplno sme zúročili taktiku, ktorú sme si stanovili. Šancu som mal, iba ak by som bol po zjazde v úniku. Nie som totiž šprintér, ak by som bojoval s Gerransom či Valverdem na cieľovej rovinke, asi by som nemal šancu. Dôležité bolo odísť a mať pred nimi náskok," tvrdil už od juniorských čias veľký súper Petra Sagana. 


Kwiatkowski jazdí v profesionálnom pelotóne od roku 2010. Tento rok sa pokúšal získať biely dres pre najlepšieho jazdca do 25 rokov na Tour de France, čo sa mu však nepodarilo a z Francúzska odchádzal sklamaný. V hodnotení mladých cyklistov skončil tretí a celkovo 28. Po vlaňajšom jedenástom mieste to bol ústup z pozícií. Kwiatkowského to nezlomilo, pustil sa do tréningu, na generálke na MS na Okolo Veľkej Británie skončil druhý a v nedeľu v Ponferrade vyťažil maximum z tvrdej prípravy. "Pretekársku pauzu po Tour de France som potreboval. Dnes som sa už na štarte cítil veľmi dobre. Počas celých pretekov som išiel na pohodlných priečkach, kolegovia za mňa všetko kontrolovali,“ uviedol Kwiatkowski. 


Cyklistika zažíva v Poľsku aj vďaka rodákovi z Dzialyňu, ktorý má prezývku Kvetinový muž (Flowerman), svoju renesanciu. Okrem víťaza druhej etapy na pretekoch Okolo Slovenska 2009 pripravil fanúšikom tento rok veľkú radosť Rafal Majka. Na Tour de France vyhral súťaž vrchárov a následne uspel aj na Okolo Poľska. "Moje víťazstvo je veľmi dobrou správou pre poľskú cyklistiku. Končí sa jedna z najúspešnejších sezón v histórii tohto športu v našej krajine. Veď Rafal Majka vyhral dve etapy na Tour de France a Przemyslaw Niemiec jednu na Vuelte a Espaňa," doplnil na tlačovej besede Michal Kwiatkowski. 


Farby dúhy budú nasledujúcich dvanásť mesiacov zdobiť Poliakov dres v tíme Omega Pharma - Quick-Step, kde je jeho kolegom Martin Velits. "Michal je vynikajúci pretekár a dnes bol naozaj silný. V Omege sú určite v siedmom nebi, už dlho nemal tento tím majstra sveta," vravel Martin Velits. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies