MS SR požiadalo o vydanie Karola M. z Belize

NETKY.SK • 14 August 2012, 13:38 • 2 min
MS SR požiadalo o vydanie Karola M. z Belize

MS SR požiadalo o vydanie Karola M. z Belize - Krimi Po tom, ako belizský súd odmietol vyhostiť Karola M.

slovakia

left justify in out

img

Po tom, ako belizský súd odmietol vyhostiť Karola M. z krajiny, zaslalo Ministerstvo spravodlivosti SR diplomatickou cestou belizským úradom žiadosť o jeho vydanie. Zaslanie originálov extradičných materiálov TASR potvrdil Pavol Kubík z tlačového oddelenia rezortu spravodlivosti. Karol M. je na Slovensku stíhaný v prípade niekoľkých vrážd, v Belize ho vypátral Interpol pred vyše mesiacom.
      "Žiadosť o vydanie je podkladom na vzatie Karola M. do vydávacej väzby v Belize," vysvetlil Kubík. Ministerstvo podľa neho požiadalo o vydanie hľadaného muža na základe medzinárodne uznávanej zásady reciprocity (vzájomnosti). "Pre urýchlenie veci a informovanie belizskej strany, ministerstvo spravodlivosti zaslalo extradičné materiály v piatok (10.8.) e-mailom a v sobotu (11.8.) faxom," povedal Kubík. Dodal však, že dôležité je doručenie originálov extradičných materiálov. Ministerstvo čakalo na oficiálne potvrdenie informácie o nevyhostení Karola M. 
      Karola M. v piatok po rozhodnutí súdu prepustili, avšak hneď na to ho zadržali a obvinili z porušenia z tamojších imigračných zákonov. Kubík pripomenul, že trestné stíhanie Karola M. v Belize a konanie o jeho vydaní môžu prebiehať nezávisle od seba. "Avšak v prípade pozitívneho rozhodnutia o extradícii má štandardne prednosť vnútroštátne trestné konanie v Belize, vrátane výkonu trestu odňatia slobody," povedal Kubík. Ak by štát Belize Karola M. vydal, Slovensko by muselo počkať na výsledok trestného konania za porušenie imigračných zákonov.
      Karola M. zatkli 11. júla v Belize viac ako rok po tom, čo ho prepustili z väzenia v Bratislave. Obvinený je zo zorganizovania vraždy bývalého policajta v Moste pri Bratislave v roku 2004. Akcia však vrahom nevyšla a namiesto expolicajta prišli o život jeho družka a desaťročný syn. Polícia Karola M. a ďalšie štyri v slovenskom podsvetí známe osoby nedávno obvinila aj z účasti na vražde bossa sýkorovcov Petra Čongrádyho a podozrieva ho aj z účasti na ďalšej vražde.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies