Rezort spravodlivosti pripravuje doručovanie do elektronických schránok

NETKY.SK • 27 Júl 2014, 14:36 • 2 min
Rezort spravodlivosti pripravuje doručovanie do elektronických schránok

BRATISLAVA - V justícii sa pripravuje okrem zmeny pravidiel pri doručovaní súdnych zásielok poštou v papierovej podobe aj projekt doručovania do elektronických schránok podľa zákona o eGovernmente.

slovakia

left justify in out

„Tie budú postupne povinne využívané pri právnických osobách, ale napríklad aj pri advokátoch, notároch, daňových poradcoch a podobne. Fyzická osoba si doručovanie do dátovej schránky bude môcť zvoliť,“ uviedla hovorkyňa rezortu spravodlivosti Alexandra Donevová.

 

Rezort spravodlivosti už ohlásil, že v novom Civilnom sporovom poriadku chce zaviesť princíp doručovania zásielok v papierovej podobe na adresu trvalého pobytu, kde si strana sporu bude musieť zabezpečiť prevzatie, aj keď sa tam nezdržiava. Ak si tam účastník konania takúto zásielku neprevezme, bude mať smolu – súd ju po zákonnej lehote bude považovať za doručenú. „Podľa súčasnej právnej úpravy je súd povinný zisťovať, či sa účastník zdržiava na tej adrese, komplikuje to procesný postup v konaní,“ vysvetlil tento týždeň predseda rekodifikačnej komisie civilného práva a generálny riaditeľ sekcie civilného práva ministerstva spravodlivosti Marek Števček. 

 

Návrh Civilného sporového poriadku podľa Donevovej samozrejme počíta aj s doručovaním do elektronických schránok podľa osobitného predpisu. V návrhu tohto zákona sa uvádza, že súd doručuje písomnosť na pojednávaní alebo pri inom úkone súdu. Tým nie je dotknutá povinnosť súdu doručovať písomnosť do elektronickej schránky podľa osobitného zákona (o eGovernmente). Ak nie je možné doručiť písomnosť podľa spomínaného odseku a ak nejde o doručenie písomnosti do vlastných rúk, súd na žiadosť strany doručí písomnosť na elektronickú adresu. 

 

Tri nové kódexy: Civilný sporový poriadok, Správny súdny poriadok a Civilný mimosporový poriadok by mali nahradiť spoločný starý Občiansky súdny poriadok z roku 1963. Rezort spravodlivosti by chcel, aby nové civilné kódexy po pripomienkovaní schválil parlament na jar budúceho roka, platiť by mali asi rok po tom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies