MS nedokázalo predložiť k našim pripomienkam odborné argumenty

NETKY.SK • 21 September 2010, 07:07 • 2 min
MS nedokázalo predložiť k našim pripomienkam odborné argumenty

MS nedokázalo predložiť k našim pripomienkam odborné argumenty

slovakia

left justify in out

img

Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR nedokázalo na minulotýždňovom rozporovom konaní k pripomienkam Najvyššieho súdu (NS) SR v súvislosti s návrhom novely zákona o sudcoch predložiť odborné argumenty. Vo svojom vyhlásení to konštatuje Tlačový a informačný odbor NS SR s tým, že takmer žiadnu zo 43 zásadných pripomienok súdu rezort neakceptoval, pričom to nepodložil odbornou argumentáciou.
"Rozporové konanie sa uskutočnilo hneď v nasledujúci pracovný deň to tom, ako súd predložil písomne ministerstvu svoje stanovisko. Je preto otázne, či sa zástupcovia ministerstva stihli odborne na tieto zásadné pripomienky pripraviť," tvrdí NS.
Predseda NS SR Štefan Harabin považuje novelu za nezmyselnú, pretože neprináša nič prospešné pre zrýchlenie ani jediného jedného súdneho konania a zlepšenie vymožiteľnosti práva. Návrh podľa neho koncentruje do rúk ministerky spravodlivosti neprimerané právomoci, aké nemal po novembri 1989 doposiaľ žiadny minister. "Novela neprináša ani občanom, ani sudcom žiadne zlepšenie. Naozaj sa nemôžem ubrániť tvrdeniu, že ide o boľševizáciu justície a zľudovenie súdnictva na spôsob 50. rokov minulého storočia, kde budú mať absolútnu moc a kontrolu nad súdnictvom nie politici z komunistickej strany, ale tentokrát z SDKÚ-DS," prízvukoval Harabin.
Zároveň považuje za zarážajúce, prečo ministerstvo nepredvolalo na rokovanie stavovskú organizáciu Združenie sudcov Slovenska, pričom najväčšia stavovská organizácia sudcov predložila k návrhu novely zásadné pripomienky. "Združenie má navyše uzatvorenú s ministerstvom zmluvu o spolupráci pri príprave legislatívnych zmien v oblasti súdnictva," dodal.
Harabin vystupuje proti tejto novele z dielne ministerky spravodlivosti Lucie Žitňanskej (SDKÚ-DS) od začiatku. Návrh má zabezpečiť zverejňovanie súdnych rozhodnutí, obsadzovanie sudcovských miest výlučne výberovým konaním, stransparentnenie výberových konaní či zrušenie odmien sudcom. "Tieto kroky predstavujú asi najväčšie otvorenie justície verejnej kontrole. Je zrejmé, že len výmena ľudí nestačí a je potrebné nastaviť pravidlá tak, aby tie neposkytovali priestor na zastrašovanie, rodinkárstvo a korupciu. Navrhujeme také systémové zmeny, ktoré obmedzia priestor pre svojvôľu ministra," povedala Žitňanská.
Ministerka balík zmien rozdelila do troch oblastí: otvorenie justície verejnosti a verejnej kontrole, odstránenie možnosti vnútornej korupcie na súdoch a garantovanie nestranného rozhodovania sudcov. "Návrhy vychádzajú z programového vyhlásenia vlády a konzultovali sme ich za posledné tri roky aj s niektorými sudcami," uviedla. "Zavádzame povinné zverejňovanie súdnych rozhodnutí na všeobecných súdoch aj na Ústavnom súde," informovala ďalej ministerka. Opatrenie vyžaduje technické úpravy, preto Žitňanská chce, aby súdy od nadobudnutia účinnosti novely zverejňovali rozhodnutia na vyžiadanie. Po roku by už mali byť všetky zverejnené na internete.
Návrh novely predpokladá úplné zrušenie odmien sudcom. Šikanovaniu sudcov zo strany predsedov súdov by sa malo zabrániť zákazom prekladania sudcov medzi senátmi, pokiaľ stav na súde zostáva nezmenený. Bez súhlasu sudcu by ho nemali premiestniť ani v rámci kolégií. Ďalšou novinkou je, že sudca, ktorý zastával pozíciu vo výkonnej moci, by sa po jej ukončení nemohol po dobu piatich rokov vrátiť do talára. Ministerstvo navrhuje, aby novela zákona vstúpila do platnosti 1. januára 2011.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona