MS: Majstrovstvá a olympijské hry sú pre Sagana najviac, ani nevedel kam si odložil medailu

NETKY.SK • 29 September 2015, 13:23 • 2 min
MS: Majstrovstvá a olympijské hry sú pre Sagana najviac, ani nevedel kam si odložil medailu

SCHWECHAT - Chvíľu trvalo, kým cyklista Peter Sagan po prílete z USA ešte na viedenskom letisku vylovil z vaku predmet, po ktorý tam išiel a na ktorý všetci čakali - zlatú medailu pre majstra sveta v kategórii elite. O chvíľu sa mu už hompáľala na krku a fotoaparáty cvakali ostošesť.

slovakia

left justify in out

Svetový šampión medzi dospelými sa rád vyfotil aj s mladým Rakúšanom Felixom Gallom, ktorý bral zlato v kategórii juniorov a letel domov rovnakým lietadlom. "Ani neviem, kde ju mám," povedal narýchlo a keď ju našiel, pokračoval: "Je to celé také zvláštne, málo uveriteľné a stále najmä veľmi čerstvé. Keď si predstavím všetky svoje výsledky, ktoré som doteraz nazbieral, tak v nedeľu som dosiahol zatiaľ najväčší úspech v kariére," povedal pred veľkou skupinou slovenských novinárov Peter Sagan.

 

Na letisku do Schwechatu ho prišli privítať aj predstavitelia slovenskej cyklistiky, nechýbal vicemajster sveta ešte z amatérskeho pelotónu z roku 1994 Milan Dvorščík. Bolo medzi nimi aj niekoľko fanúšikov v dresoch Tinkoff-Saxo, ruského tímu, ktorého farby Peter Sagan počas celého roka nosí na pretekoch s jednou výnimkou. Majstrovstvá sveta v Richmonde odjazdil v slovenskom drese a je na to právom hrdý.


"Je to veľká česť jazdiť v slovenskom drese, ale teraz budem mať ten dúhový pre majstra sveta. Verím, že aj v ňom sa mi podarí spraviť pár dobrých výsledkov," uviedol Sagan. Letecká cesta z Washingtonu do Viedne bola dlhá, namáhavá, lebo sa s ním chcelo vyfotiť obrazne celé lietadlo okrem pilotov. "Keď sa dozvedeli letušky, že som majster sveta, musím povedať, že dobre sa letelo," úsmevne nadhodil Sagan.


Peter Sagan je jedným z najväčších univerzálov súčasnej cyklistiky. Jazdí najväčšie jarné klasiky, zameriava sa na Tour de France, osobitnú váhu prikladá majstrovstvám sveta, ale absolvuje aj množstvo rámcových pretekov počas celej sezóny, kde získava zelené dresy pre najlepšieho šprintéra ako na bežiacom páse. Vo všetkých pretekoch chce víťaziť, nie iba zúčastniť sa. Znamená pre neho práve získaný titul majstra sveta absolútny vrchol? "Už som povedal, že zlatá medaila z majstrovstiev sveta presahuje všetko ostatné. Majstrovstvá sveta a olympijské hry sú pre športovca dva najväčšie vrcholy, ktoré môže dosiahnuť. Jedno zlato už mám, ale olympiáda o rok v Riu bude profilovo ťažká. Krátko predtým bude aj Tour de France. Uvidíme, ako to dopadne," vravel zdržanlivejším tónom Sagan.


Na otázku, či mu už stihol zagratulovať aj jeho tímový šéf Oleg Tiňkov, ktorý bol počas majstrovských pretekov elite doma v Rusku a Saganov úspešný boj o zlato údajne nevidel, odpovedal: "Ozval sa mi a gratuloval, ale bolo toho strašne veľa. Ešte som odvtedy ani poriadne nezapol telefón. Samozrejme, najkrajšia gratulácia bola v cieli od priateľky Katky."


Na Petra Sagana a jeho tím čaká v stredu popoludní v rodnej Žiline oslava titulu majstra sveta s fanúšikmi. Na Slovensku bude necelé štyri dni a potom ešte absolvuje štvoretapové preteky v Abú Zabí v Spojených arabských emirátoch. "To by mal byť môj záver sezóny. A či budem potom oddychovať? To budem na dôchodku," dodal typicky saganovsky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona