MS: Má výhrady k eurosmernici o zárukách pre stíhané deti

NETKY.SK • 12 Apríl 2014, 15:54 • 2 min
MS: Má výhrady k eurosmernici o zárukách pre stíhané deti

BRATISLAVA – Rezort spravodlivosti má viaceré výhrady k navrhovanej eurosmernici o procesných zárukách pre deti, ktoré sú podozrivé alebo stíhané v trestnom konaní.

slovakia

left justify in out

Týmto návrhom sa pre spomínané deti majú v EÚ zaviesť spoločné minimálne normy práv v rámci súdneho konania a konania o európskom zatýkacom rozkaze. Autori návrhu chcú dosiahnuť, aby takéto deti boli schopné pochopiť trestné konanie a porozumieť mu, teda aby sa umožnilo ich právo na spravodlivé súdne konanie, predišlo sa recidíve detí a aby sa posilnila ich sociálna integrácia. Naše ministerstvo tento základný cieľ podporuje, ale návrh obsahuje aj také ustanovenia, ktoré sú podľa neho nevhodné. Vyplýva to z návrhu stanoviska slovenskej strany, ktoré Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR pripravilo pre vládu.

 

Niektoré ustanovenia navrhovanej eurosmernice považuje MS SR za príliš ambiciózne. Platí to napríklad v prípade povinnosti audiovizuálneho nahrávania výsluchov. „V zámere Komisie nevidíme opodstatnenosť, keďže nemôžeme súhlasiť s tvrdením, že nahrávanie zníži počet výsluchov a najmä ich opakovanie,“ uvádza MS SR v návrhu slovenského stanoviska. Z praxe je podľa neho zrejmé, že ak vznikne potreba opakovať výsluch, je tomu tak z dôvodu, že nastala nová dôkazná situácia, sú známe nové skutočnosti, prípadne dieťa alebo jeho zástupca sám požiada o doplnenie výsluchu alebo o novú výpoveď. „Rovnako treba zvážiť finančné náklady, ktoré môžu vzniknúť v prípade, že ustanovenie bude prijaté v takomto znení,“ dodalo MS. Nahrávanie výsluchov by sa podľa neho malo robiť v závislosti od konkrétneho prípadu a osoby páchateľa.

 

V eurosmernici sa konštatuje, že výsluch detí je potenciálne riskantnou situáciou, pri ktorej ich procesné práva a dôstojnosť nemusia byť vždy rešpektované a ich zraniteľnosť nemusí byť riadne zohľadnená. Preto v prípade, ak je dieťa pozbavené osobnej slobody, mal by sa výsluch vždy audiovizuálne zaznamenávať. V ostatných prípadoch by sa mal zaznamenávať vždy, s výnimkou situácii, kedy by nahrávanie vo vzťahu k povahe veci nebolo primerané.

 

Rezort spravodlivosti vidí nejasnosti aj pri povinnosti pravidelne preskúmavať väzbu. V prípravnom konaní je za výkon väzby zodpovedný prokurátor, v konaní pred súdom, súd. Podľa názoru MS by mala byť periodicita preskúmavania väzby súdom bližšie definovaná vzhľadom na to, že väzbu je možné preskúmať vždy aj na žiadosť dieťaťa alebo jeho zástupcu. „Ustanovenie zavádzajúce pre členské štáty povinnosť zabezpečiť, aby obhajcovia zastupujúci deti prešli odbornou prípravou považujeme za pomerne reštriktívny, z dôvodu že ide o zásah do samosprávy advokátskej profesie, ktorá je oddelená od exekutívy,“ píše MS v návrhu slovenského stanoviska.

 

V návrhu eurosmernice sú upravené práva detí na informácie, aby nositeľ rodičovských práv a povinnosti bol informovaný, na prístup k obhajcovi, na individuálne posúdenie, na lekársku prehliadku, na slobodu, na osobitné zaobchádzanie v prípade pozbavenia osobnej slobody, ako aj na včasné a starostlivé riešenie prípadov či na ochranu súkromia. Okrem toho je tam stanovené právo nositeľa rodičovských práv a povinnosti na prístup na súdne prerokovanie veci, právo detí osobne sa zúčastniť na konaní pred súdom, ktorého cieľom je posúdiť otázku ich viny, ako aj právo na právnu pomoc. Podľa Dohovoru OSN o právach dieťaťa sa za dieťa považuje každá osoba mladšia ako 18 rokov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona