MS: FIFA má obavy ohľadom testovania vzoriek

NETKY.SK • 11 Apríl 2014, 15:34 • 2 min
MS: FIFA má obavy ohľadom testovania vzoriek

MONAKO - Šéf lekárskej komisie Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) Michel D´Hooghe je znepokojený antidopingovým programom pre blížiace sa majstrovstvá sveta v Brazílii.

slovakia

left justify in out

Dôvodom je fakt, že vzorky hráčov budú musieť prekonať Atlantický oceán, aby sa dostali na analýzu do laboratória vo Švajčiarsku a dlho sa bude čakať na výsledky.

 

FIFA sa musela obrátiť na švajčiarske zariadenie, pretože laboratórium v Brazílii, ktoré malo slúžiť na tieto účely, opakovane nesplnilo štandardy Svetovej antidopingovej agentúry (WADA). Riadiaci orgán svetového futbalu sa chystá do Lausanne poslať asi 1000 vzoriek krvi a moču, výdavky budú vyššie o 250 000 dolárov. 

 

"Na predchádzajúcich svetových šampionátoch sme zvykli mať výsledky už pred ďalším zápasom krajiny, z ktorej testovaný hráč pochádzal. Teraz si nie som istý, či to budeme vedieť včas a prípadný dopingový hriešnik nastúpi do iných duelov. Som proti tomu, naozaj ma to neteší. Ale musíme sa s tým zmieriť, budeme robiť, čo sa 
dá. Bude to však naša slabina,"
povedal D´Hooghe. 

 

Brazílsky šampionát sa uskutoční v dvanástich mestách, veľkou výzvou pre organizátorov bude preprava. Vzorky zozbierané mimo Ria de Janeiro či Sao Paula, v ktorých sa odohrá 13 zo 64 zápasov, musia najprv cestovať do jedného z týchto miest, potom sa pošlú do Zürichu alebo Ženevy a odtiaľ následne do Lausanne. Prepravu bude vykonávať firma DHL. 

 

D´Hooghe vyjadril najväčšie obavy o mesto Manaus uprostred Amazonského pralesa. Ten je od Ria či Sao Paula vzdialený letecky štyri hodiny. Vzorky sa do Lausanne dostanú za 36 hodín - za predpokladu, že lety nebudú meškať. V Manause sú na programe zápasy Anglicko - Taliansko, USA - Portugalsko, Kamerun - Chorvátsko a Honduras - Švajčiarsko. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies