MS: Časovka bude bez Cancellaru a Frooma, o medaile sa pobijú 4-5 favoriti

NETKY.SK • 11 Október 2016, 12:55 • 2 min
MS: Časovka bude bez Cancellaru a Frooma, o medaile sa pobijú 4-5 favoriti

DAUHA - Stredajší program svetového šampionátu v cestnej cyklistike v katarskej Dauhe bude mať jedinú, ale zato významnú medailovú položku. Časovka mužov bude tradične prvým z dvoch vrcholov majstrovských bojov a všeobecne sa hovorí o štyroch až piatich kandidátoch na tri medaily.

slovakia

left justify in out

Na 40 km dlhej trati, ktorá je identická s nedeľňajšou časovkou tímov, by si to mali rozdať o zlato Nemec Tony Martin, Holanďan Tom Dumoulin, Austrálčan Rohan Dennis a obhajca titulu Bielorus Vasil Kirijenka. Bez šancí prehovoriť do medailových bojov by nemal byť ani Španiel Jonathan Castroviejo, majster Európy z nedávneho šampionátu vo francúzskom Plumelci. Slovensko už tradične v časovke jednotlivcov na MS nemá zastúpenie. Peter Sagan sa naplno sústredí na nedeľňajšiu obhajobu titulu v pretekoch s hromadným štartom.


V horúcej Dauhe budú chýbať až dvaja medailisti z tohtoročných olympijských hier v Riu de Janeiro. Zlatý Švajčiar Fabian Cancellara už definitívne ukončil kariéru a bronzový Christopher Froome už pred mesiacom zasa "zabalil" sezónu. Aj preto by mal byť jedným z veľkých favoritov strieborný olympionik z Ria Tom Dumoulin. Dvadsaťpäťročný Holanďan v tomto roku vyhral dve časovky na Tour de France, jednu na Giro d´Italia a stal sa aj majstrom Holandska. "Táto sezóna bola pre mňa veľmi úspešná, ale ešte jedno milé prekvapenie by som od svojich nôh zniesol," napísal Dumoulin na svojej twitterovej prezentácii ešte pred cestou do Kataru.


Všeobecne sa veľké šance na celkový triumf dávajú Austrálčanovi Dennisovi, ktorý aj pre nečakané technické problémy skončil na OH až piaty, hoci to mal rozbehnuté na striebro, a teraz veľmi túži po najcennejšom kove. Formu má dobrú, na nedávnych pretekoch Eneco Tour v Holandsku vyhral individuálnu aj tímovú časovku ako člen BMC Racing a tri dni dozadu bral v Dauhe v tímovej jazde proti chronometru striebro, keď sa jeho družstvo muselo skloniť pred súpermi z Etixx-QuickStep. "Bude to trochu zvláštne. Väčšina z nás časovala formu na august a zrazu tu máme ešte októbrový vrchol. Eneco mi ukázalo, že som na tom dobre, možno aj lepšie než v auguste či júli. Prehnané očakávania však nie sú dobré,“ uviedol obozretne Dennis v rozhovore pre portál Cyclingnews.


Časovka merajúca 40 km na takmer úplnej rovine môže byť zradná najmä pri predpokladanej vysokej teplote a možnom bočnom vetre. Cyklisti vyštartujú v Športovom komplexe Lusail, kde sa budú spočiatku pomerne výrazne krútiť, kým zamieria do Dauhy. Cieľ bude na umelo utvorenom ostrove The Pearl Qatar /Katarská perla/, kde čakajú na časovkárov v závere náročné technické pasáže. "Je to skvelý pocit, škoda len, že je tak veľmi teplo a pri odovzdávaní medailí bolo viac novinárov ako fanúšikov," posťažoval sa portálu Berliner Morgenpost Tony Martin po triumfe v nedeľňajšej tímovej časovke v drese Etixxu. Trafil klinec po hlavičke, keďže šampionát na Strednom východe zatiaľ charakterizujú práve extrémne teploty nad 35°C a nezáujem divákov.


Práve špecialista Martin má napriek nie najvydarenejšej sezóne silnú motiváciu. Ak sa mu podarí zvíťaziť, štvrtým titulom majstra sveta by sa vyrovnal historickému rekordérovi Cancellarovi. Majster sveta z rokov 2011-2013 má v zbierke už 6 medailí z MS v časovke (3-1-2) a reálne bude útočiť na siedmu. "Zlatá rozlúčka s tímom Etixx - QuickStep bola krásna, ale do Dauhy som prišiel aj pre niečo iné,“ povedal Martin nemeckým médiám.


Odborníci favorizujú aj Španiela Castrovieja, ktorý najmä v druhej polovici sezóny na seba výraznejšie upozornil. "Castroviejo zrejme bude hlavná španielska medailová nádej v Dauhe, aj keď o čosi viac zvlnený povrch by mu viac vyhovoval. Na OH v Riu mu medaila ušla len o kúsok, na ME v Plumelci sa dočkal zlata a netreba zabúdať ani na jeho druhého miesto v časovke na Vuelte za Froomom. Vlani na svetovom šampionáte v Richmonde mu bronz ušiel len o tri sekundy. Neustále sa zlepšuje a Dauha by mohla byť potvrdením tohto kontinuálneho napredovania," napísal Cyclingnews.


V štartovnej listine stredajšej časovky mužov na MS v Dauhe figuruje 69 mien. Ako prvý sa vydá na trať o 12.30 h SELČ Bonaventure Uwizeyimana z Rwandy, ako posledný o 14.12 h obhajca titulu Kirijenka.

Najúspešnejší časovkári histórie MS (zlato-striebro-bronz-medaily celkovo):
Fabian Cancellara (Švaj.) 4 0 3 7
Tony Martin (Nem.) 3 1 2 6
Michael Rogers (Aus.) 3 0 0 3
Jan Ullrich (Nem.) 2 0 1 3
Bradley Wiggins (GBR) 1 2 0 3
Chris Boardman (GBR) 1 1 2 4



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies