MS ATP Londýn: Murray zdolal Djokoviča a rok ukončí na poste svetovej jednotky

NETKY.SK • 21 November 2016, 07:18 • 2 min
MS ATP Londýn: Murray zdolal Djokoviča a rok ukončí na poste svetovej jednotky

LONDÝN - Britský tenista Andy Murray triumfoval v nedeľňajšom finále dvojhry na turnaji majstrov v Londýne nad Srbom Novakom Djokovičom za 103 minút 6:3, 6:4 a tento rok ukončí na poste svetovej jednotky.

slovakia

left justify in out

Po ôsmy raz od zavedenia skupinového formátu sa obaja finalisti prepracovali do záverečného merania síl bez prehry. Ich cesta však bola neporovnateľná. Zatiaľ čo druhý nasadený hráč bol v sobotu s Keiom Nišikorim na dvorci len 66 minút, Murray mal za sebou vyčerpávajúce semifinále s Milošom Raoničom trvajúce 3:38 hodiny, ktoré sa stalo najdlhším zápasom histórie turnaja majstrov. Okrem toho už v skupine absolvoval viac než trojhodinový duel proti Nišikorimu.

 

Brit štatisticky potreboval vydarený vstup do stretnutia, keďže Srb mal proti nemu v prípade zisku prvého setu dokonalú bilanciu 19-0. Obaja rivali si na začiatku držali podanie, hry si o niečo hladšie pripisoval Djokovič až do šiestej, v nej si úvodné brejkbaly zápasu vybojoval Murray, no nepremenil ani jeden z dvoch. V tomto geme sa udiala tiež kuriózna výmena, keď Djokovič zahral volej tlmičom výpletu a loptičku poslal ďaleko do autu. Nasledujúcu brejkbalovú možnosť mal opäť Brit v ôsmej hre a tentoraz ju už zužitkoval forhendovým útokom, ktorému sa Srb nedokázal ubrániť. Vzápätí potvrdil brejk a dejstvo získal pomerom 6:3.

 

Druhý set odštartoval Murrayho tlakom na príjme, štvrtý brejkbal využil na prelomenie súperovho podania. Vo štvrtom geme si Brit udržal servis aj s prispením ďalšieho Djokovičovho zaváhania na voleji. Následne si Murray pripravil tri príležitosti na odskočenie o dva brejky, premenil druhú a viedol 4:1. Potom sa brejkbalu konečne dočkal i Srb a zdramatizoval zápas. Priblížil sa na rozdiel jedinej hry, ale Murray si už viackrát nenechal vziať podanie a víťazstvo 6:4 spečatil pri treťom mečbale.

 

Murray sa udržal na čele singlového rebríčka ATP, kde po parížskom podujatí Masters vystriedal práve Djokoviča. Prezimuje na ňom premiérovo v kariére, takisto prvýkrát sa stal víťazom koncoročného výberového šampionátu, na prvenstvo premenil hneď úvodnú finálovú účasť. Sériu duelov bez prehry natiahol na dva tucty, v 35. vzájomnej konfrontácii s Djokovičom dosiahol jedenásty úspech.

 

"Je to výnimočný deň - nastúpiť proti Novakovi v takomto stretnutí. Máme za sebou niekoľko grandslamových finále a ďalšie veľké zápasy, v mnohých som podľahol. Radosť mám o to väčšiu, že sa bojovalo o prvé miesto. Bez môjho tímu by som nedosiahol takúto poctu, všetci sa obetovali kvôli mne, za čo sa im chcem poďakovať. Dívali sa na nás obrovskí šampióni minulosti vrátane našich trénerov. Blahoželám Novakovi k tohtoročným úspechom, aj on zažil skvelú sezónu," povedal Murray po svojej oficiálnej korunovácii.

 

"Prežil som fantastický rok, mám na čo spomínať, najmä úvodných šesť mesiacov bolo nádherných. V nedeľu sme sa stali súčasťou histórie. Andy je každopádne najlepší tenista súčasnosti a zaslúžená svetová jednotka. Zvíťazil právom, v kľúčových momentoch som sa nedokázal presadiť. Zabral som, až keď bolo neskoro a musím tak zagratulovať Andymu," uviedol Djokovič.

 

tenisový turnaj majstrov

finále dvojhry:

Andy Murray (1-V. Brit.) - Novak Djokovič (2-Srb.) 6:3, 6:4

 

cesta Murrayho do finále:

skupina: Marin Čilič (7-Chor.) 6:3, 6:2, Kei Nišikori (5-Jap.) 6:7 (9), 6:4, 6:4, Stan Wawrinka (3-Švaj.) 6:4, 6:2

semifinále: Miloš Raonič (4-Kan.) 5:7, 7:6 (5), 7:6 (9)

 

prehľad víťazov od roku 2009, odkedy sa hrá v Londýne:

2009: Nikolaj Davydenko (Rus.)

2010: Roger Federer (Švaj.)

2011: Federer

2012: Novak Djokovič (Srb.)

2013: Djokovič

2014: Djokovič

2015: Djokovič

2016: Andy Murray (V. Brit.)

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies