MS: Ak dajú Maďari prvý gól, môže to byť trápenie, tvrdí Staňa

NETKY.SK • 6 Máj 2016, 17:46 • 2 min
MS: Ak dajú Maďari prvý gól, môže to byť trápenie, tvrdí Staňa

KOŠICE - Keď sa slovenskí hokejisti pred siedmimi rokmi vo švajčiarskom Klotene trápili na úvod svetového šampionátu s Maďarmi, v bránke bol Rastislav Staňa.

slovakia

left justify in out

Zlatý aj bronzový medailista z majstrovstiev sveta je pre zdravotné problémy už dlhší čas mimo "veľkého" hokeja, ale spomienky na Maďarov mu rozhodne nevybledli. Bodaj by aj, keď Slováci vtedy totálneho outsidera zdolali ns dávkou šťastia 4:3 gólom Ľuboša Bartečka 13 sekúnd pred koncom tretej tretiny.


"Vytrápili sme sa vtedy poriadne. Za stavu 3:1 sa zdalo, že to je v pohode, ale potom, tuším v presilovke, vyrovnali na 3:3. Zrazu bolo cítiť nervozitu, že s takýmto súperom môžeme zakopnúť. Našťastie, v posledných sekundách sme dali rozhodujúci gól, a odfúkli si. Celkovo to bol zápas, v ktorom sme súpera tlačili, mali veľa striel, ale oni dali góly z toho mála šancí, čo mali," vrátil sa Rastislav Staňa v spomienkach 7 rokov dozadu na MS vo Švajčiarsku.


Maďari sú prvým súperom Slovákov aj na práve sa rozbiehajúcom šampionáte v Petrohrade a Moskve. Vstupný duel zverencov Zdena Cígera sa začne v sobotu v petrohradskej hale Jubilejnyj o 11.15 h. Hrať na úvod proti súperovi, ktorý je pomerne veľkou neznámou, nie je dobré. "Vtedy sme ich vlastne nepoznali, ale teraz sa to celé trošku posunulo. Maďarský hokej šiel hore, čo sa o našom nedá povedať. Z roka na rok máme menej hráčov v NHL, KHL, či ďalších kvalitných ligových súťažiach. Preto je kvalita nášho kádra na MS z roka na rok slabšia. Aj tak si však myslím, že stále sme pred Maďarmi o čosi vpredu a mali by sme zvíťaziť," pokračoval Staňa.

 

Jedným dychom však dodal, že prvé zápasy na vrcholných podujatich bývajú špecifické, lebo menej zdatný súper si zväčša trúfa na veľký výsledok. "Maďari budú ešte plní síl, na našej strane môže zohrať úlohu nervozita. Bude to zrejme vyrovnaný zápas. Ideálne by bolo na začiatku streliť jeden či dva góly a upokojiť sa. Vtedy by opadla nervozita a hralo by sa ľahšie. Ak však dosiahne súper prvý gól, potom to môže byť trápenie počas celého zápasu," predpokladá Staňa, ktorý v kariére strážil bránku CSKA Moskva, švédskych klubov Malmö, Södertälje či Linköpingu, ale aj Washingtonu v NHL.


Na otázku, kde bude sledovať dianie v Petrohrade a Moskve, účastník deviatich svetových šampionátov so smiechom odpovedal: "Zatiaľ len doma z televízie, do Ruska vycestovať neplánujem. Ale možno sa pritrafí aj niečo pozerať v krčme..."



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies