MS 2010 v JAR boli zrejme tiež kúpené

NETKY.SK • 28 Máj 2015, 16:54 • 2 min
MS 2010 v JAR boli zrejme tiež kúpené

STELLENBOSCH - Nie charizmatický bojovník proti apartheidu Nelson Mandela, ale omnoho profánnejšie motívy viedli k tomu, že futbalové majstrovstvá sveta sa v roku 2010 konali v Juhoafrickej republike.

slovakia

left justify in out

Podľa zistenia amerických vyšetrovateľov boli za historicky prvým šampionátom na africkom kontinente úplatky. Desať miliónov amerických dolárov stáli údajne tri hlasy od členov exekutívy Medzinárodnej futbalovej federácie. Je dokonca možné, že sa tak dialo s vedomím juhoafrickej vlády.

 

V 164-stranovom spise, ktorý v stredu poskytlo na zverejnenie ministerstvo spravodlivosti USA, je uvedených dvanásť prípadov. V nich o rôznych výsadách a právach rozhodovali úplatky. Pod písmenom G sa ako siedmy v poradí nachádza výber dejiska šampionátu v roku 2010.

 

Američania zistili, že ešte pred pridelením nemenovaný vysoký funkcionár z JAR odovzdal členovi rodiny Jacka Warnera, vtedajšieho viceprezidenta a člena exekutívy FIFA kufrík s bankovkami, konkrétne americkými dolármi v hodnote 10 000. Peniaze sa potom dostali k Warnerovi do Trinidadu a Tobaga. Warner neskôr cestoval do Maroka, kde mu súper JAR ponúkol milión dolárov. Pár mesiacov pred voľbami do hry opäť vstúpili Juhoafričania s cifrou 10 miliónov USD. Suma mala byť doručená Karibskej futbalovej únii ako cena za tri hlasy - jeden patril Warnerovi, druhý zrejme Američanovi Charlesovi "Chuckovi" Blazerovi a tretia niektorému juhoamerickému členovi. V máji 2004 kandidatúra JAR zdolala marockú pomerom hlasov 14:10. V januári a marci 2008 prišlo zo švajčiarskeho účtu FIFA na účet Bank of America v New Yorku 10 miliónov USD. V priebehu nadchádzajúcich troch rokov Warner uskutočnil tri platby Blazerovi v celkovej výške 750-tisíc USD.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies