MS 20: Réway sa nezľakol úlohy lídra tímu

NETKY.SK • 6 Január 2015, 14:41 • 2 min
MS 20: Réway sa nezľakol úlohy lídra tímu

TORONTO - Nezľakol sa úlohy lídra tímu. Už pred turnajom hovoril, že je na ňu zvyknutý a pripravený, čo na majstrovstvách sveta hokejistov do 20 rokov jednoznačne potvrdil.

slovakia

left justify in out

Kapitán slovenskej reprezentácie a zároveň jej najproduktívnejší hráč Martin Réway priviedol mužstvo v Kanade k senzačným bronzovým medailám.
      

Čoskoro dvadsaťročný ofenzívny univerzál nazbieral v siedmich zápasoch dokopy deväť bodov (4+5) a v produktivite výrazne vyčnieval nad svojimi spoluhráčmi. Za ním nasledovala pätica hráčov s tromi bodmi. Svoje vodcovské kvality dokumentoval najmä v záverečnom stretnutí o bronz, v ktorom Slováci zdolali favorizované Švédsko 4:2 a Réway trikrát asistoval. Sám ale skromne hovorí, že za senzačným úspechom bola najmä tímová hra.
      

"Je to úžasný pocit. Úspech na turnaji sa zrodil vďaka tomu, že sme hrali ako jeden tím a nikto sa nad nikým nevyvyšoval," povedal pre portál slovenskozijehokejom.sk. "Proti Švédom nám vyšiel začiatok, do zápasu sme vstúpili s tým, že ho ideme vyhrať, od začiatku sme tomu verili. Následne však prišli dve naše chyby, Švédi vyrovnali a začínalo sa odznova. V tom momente sme na tom po psychickej stránke boli veľmi zle, ale povedali sme si nejaké veci v šatni a verili sme, že to môžeme stále zvládnuť, a to sa nám aj podarilo," uviedol Réway.
      

O výsledku zápasu rozhodli záverečná sekunda druhej tretiny, v ktorej obranca Julius Bergman úplne zbytočne tvrdo atakoval Patrika Koyša a dostal 5+DKZ. Slováci ponúknutú výhodu využili, keď Réway našiel medzi kruhmi voľného Pavla Skalického a ten upravil na 3:2. "V danej presilovke sme si veľmi nepomáhali. Nahodili sme puk a išiel za ním jeden hráč, pričom Švédi to zdvojovali-strojovali a to bolo zlé. Tento zápas sme si však celkovo dali viac na tom záležať a hrali sme to od modrej čiary, lebo tam nevytvárali na nás až taký tlak. 'Skaldo' sa mi pekne uvoľnil a potom nám to tam padlo," pokračoval.
      

Réway pred šampionátom sníval o tom, že sa s tímom dosiahne aspoň to, čo sa podarilo partii okolo Tomáša Tatara, Richarda Pánika či Jaroslava Janusa v roku 2009. Tá taktiež bojovala o bronz, no nakoniec neuspela a prehrala s Ruskom 2:5. "Pamätám si, keď na juniorských MS hrali Viedenský, Tatar, Pánik a Janus. Všetci sme to pozerali a hovorili si, že by sme tu chceli raz byť a že by bolo super, ak by sme to dotiahli aspoň do semifinále ako oni. A teraz sme to dosiahli. Vieme, že veľa mladých ľudí a hokejistov sleduje naše zápasy a toto nám dodalo veľkú energiu. Medaila je pre všetkých. Patrí to aj našim rodinám, lebo s nami boli odmalička a toto je veľká vďaka pre nich, že pre nás obetovali toľko peňazí a námahy. Je to úžasný pocit."
      

Druhý strojcom slovenského úspechu v Montreale a Toronte bol famózny Denis Godla, miláčik kanadských tribún, ktorého vyhlásili za najlepšieho brankára i najužitočnejšieho hráča šampionátu. "Bronz je zaslúžená odmena za prácu na celom turnaji, ako sme hrali kolektívne. S chalanmi sme takto poslednýkrát pokope a ideme si to patrične užiť. Hlavný faktor bol skvele chytajúci Denis Godla. Stále nás držal nad vodou, chytal neskutočne dobre. Základom tiež bola dobrá defenzíva, lebo sme blokovali strely, trošku sme mu to uľahčovali a on nás v tých rozhodujúcich momentoch podržal. Za to mu treba veľmi poďakovať, on je ten základný pilier nášho úspechu," pochválil ho pre slovenskozijehokejom.sk strelec víťazného gólu proti Švédom Skalický.
      

Nemenej dôležitým faktorom bola predzápasová príprava a správne namiešaná taktika. O tú sa staral hlavný tréner Ernest Bokroš, ktorý vedie "dvadsiatku" od roku 2011: "Je pravda, že sme sa väčšinou zamerali na defenzívu. Ja som dnes chlapcom povedal, pokiaľ chceme medailu, musíme dať tri góly. Pretože vieme, že štyri, päť od nich nedostaneme. A to sa nám podarilo hneď na začiatku, to bolo dôležité, že sme dali prvý gól, to chalanov strašne povzbudilo. Potom rozhodla presilovka, kde sa nám podarilo streliť gól na 3:2. To bol zlom zápasu, ktorý znamenal zisk bronzových medailí. Ja som ako tréner veľmi spokojný. Mám slovenský titul, český titul, titul majstra sveta, všetky tri medaily už, síce bronz je s mládežníkmi. Len aby zdravie slúžilo."



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies