Mrva vyzýva na opätovné predloženie nariadenia o zákaze hazardu v Bratislave

NETKY.SK • 17 Február 2017, 15:06 • 2 min
Mrva vyzýva na opätovné predloženie nariadenia o zákaze hazardu v Bratislave

BRATISLAVA - Bratislavský mestský poslanec Ján Mrva vyzýva primátora Bratislavy Iva Nesrovnala, aby na ďalšom mestskom zastupiteľstve 30. marca opäť predložil všeobecne záväzné nariadenie (VZN) o zákaze hazardu v Bratislave. Mrva tvrdí, že keď VZN poslanci neprijali ani neodmietli, môže byť znovu predložené do zastupiteľstva. Uviedol to na dnešnej tlačovej besede s tým, že neprítomní mestskí poslanci deklarovali záujem VZN prijať a pomer síl by sa teda mohol zmeniť.

slovakia

left justify in out

Mrva zároveň upozornil, že dvaja z námestníkov primátora hlavného mesta, a to Milan Černý a Ľudmila Farkašovská, nehlasovali za prijatie VZN. Mrva preto tvrdí, že ak to primátor myslí so zákazom hazardu v Bratislave vážne, mal by konať. Ako primátor má totiž podľa Mrvu právo svojich námestníkov vymenovať, ako aj odvolať. Mrva tiež upozornil, že podľa štúdie sú napríklad v Českej republike spoločenské náklady na hazard trojnásobné až štvornásobné oproti príjmom.


Mestská poslankyňa Dana Čahojová upozorňuje, že od roku 2005 do roku 2011 mali mestá a obce v rukách možnosť regulovať hazard tak, ako rozhodli zastupiteľstvá. Upozorňuje však, že v roku 2012 navrhla strana Smer-SD novú úpravu, do ktorej vložila povinnosť pred tým, ako sa zastupiteľstvo začne zaoberať hazardom, vyzbierať 30 percent platných voličských hlasov. Čahojová sa domnieva, že táto povinnosť, ktorá je už dnes znížená na 15 percent, je protiústavná.

 

Ústavný súd podľa nej už prijal podnet, že zákon odoberá samosprávam ich originálne kompetencie, a bude sa ním zaoberať. Čahojová tiež upozornila, že v Bratislave sa podarilo petičiarom vyzbierať hlas takmer všetkých voličov v produktívnom veku. Odignorovať ich hlas chcelo podľa Čahojovej veľkú dávku odvahy. Za hlasovanie je podľa nej navyše zodpovedný aj primátor Bratislavy. Práve Nesrovnal mal byť podľa Čahojovej lídrom, ktorý je zodpovedný za prípravu hlasovania a motivovanie a presvedčenie spolupracovníkov, aby zahlasovali za VZN.


Poslanec Ján Budaj dnes vyhlásil, že najkonštruktívnejšie bude usilovať sa, aby sa v budúcnosti zmenil zákon, ktorý umožní mestu presne diferencovať lokalitu, kde sú turisti a kde hry majú celkom iný účel. Mestskí poslanci by sa tak podľa neho nemohli vyhovárať na to, že úplné zrušenie hazardu prináša neprimerané poškodenie podnikania v luxusných hoteloch a v turistike. Poslanec Gábor Grendel dodal, že mestské zastupiteľstvo sa rozhodlo ignorovať vôľu 136-tisíc Bratislavčanov. Upozornil však, že zo 45 mestských poslancov hlasovalo za VZN 24 a teda existuje aj u mestských poslancov väčšinová vôľa zatočiť s hazardom.


Bratislavskí mestskí poslanci na zasadnutí mestského zastupiteľstva vo štvrtok 16. februára rozhodli o tom, že približne tristo herní z mesta nezmizne. Všeobecne záväzné nariadenie (VZN) o zákaze hazardu v Bratislave muselo schváliť zastupiteľstvo trojpätinovou väčšinou, čo sa však nestalo, za návrh hlasovalo 24 poslancov zo 41 prítomných. Aby zastupiteľstvo VZN prijalo, chýbal jeden hlas poslanca. Poslanci tak nevyhoveli petičnému výboru, ktorý v petícii pre zrušenie hazardu v Bratislave vyzbieral 136 139 podpisov Bratislavčanov na 8 018 hárkoch. Všetky podpisy na hárkoch z odovzdanej petície proti hazardu v hlavnom meste SR Bratislave skontrolovali, platných je 98 118.

 

Podľa návrhu všeobecne záväzného nariadenia, ktoré predložili poslancom, hrozilo, že na celom území Bratislavy - v hoteloch, moteloch, penziónoch, budovách pre obchod a služby, pre kultúru a na verejnú zábavu, by nemohli byť herne. Tie nemali ostať ani v bytových domoch. Zastupiteľstvo vo štvrtok počas rokovania zároveň neschválilo možnosť, aby VZN rozdelili na štyri časti, o každej by poslanci hlasovali zvlášť. Prvou kategóriou boli hotely, motely, penzióny, druhou obchod a služby, v tretej boli kultúra a verejná zábava, posledná kategória boli bytové domy.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies