Mrva a Štasselová vystúpili z Pravicového klubu, nepáči sa im predaj PKO

NETKY.SK • 22 December 2015, 15:37 • 2 min
Mrva a Štasselová vystúpili z Pravicového klubu, nepáči sa im predaj PKO

BRATISLAVA - Bratislavskí mestskí poslanci Ján Mrva (Sieť) a Lucia Štasselová vystúpili z Pravicového klubu, ktorý od komunálnych volieb fungoval v mestskom zastupiteľstve. Stalo sa tak po tom, čo väčšina členov klubu hlasovala za predaj Park kultúry a oddychu PKO za jedno euro. Ako povedal dnes pre agentúru SITA Mrva, dôvodom na jeho odchod nie je len suma za predaj, ale aj forma, ako sa uskutočnil.

slovakia

left justify in out

Za nedôstojné označil, aby sa o takomto predaji rokovalo bez toho, že by bol návrh prerokovaný na mestskej majetkovej a finančnej komisii. „Nerokovalo sa o tom ani na mestskej rade, pričom ide o 47 stranový materiál s komplikovanou zmluvou. Som šokovaný,“ povedal s tým, že pôvodne mal informácie, že sa bude rokovať len o zásadách predaja.

 

„Formálne bol pri schvaľovaní porušený proces osobitného zreteľa. Neviem, prečo to bolo treba narýchlo schváliť, keď začiatkom roka má o dovolaní mesta v kauze PKO rozhodovať najvyšší súd,“ dodal. Mrva tvrdí, že spolu so Štasselovou majú ambíciu vytvoriť v zastupiteľstve klub. Kým nevznikne, budú pracovať ako platforma. „Chceme osloviť poslancov z iných klubov a nezaradených poslancov. Chceme vytvoriť klub, ktorý bude mať program pre Bratislavu,“ dodal.


Park kultúry a oddychu sa čoskoro stane minulosťou. Namiesto v minulosti obľúbeného kultúrneho stánku tu vyrastie planetárium a mediatéka. Postaviť ich tu má v rámci svojho developerského projektu Riverpark II. spoločnosť Henbury Development. Práve vybudovanie kultúrneho a vzdelávacieho centra na nábreží bolo jednou z podmienok mesta pri rokovaniach.

 

V zmluve s mestom sa investor tiež zaväzuje, že na vlastné náklady zrevitalizuje dunajskú promenádu vrátane zachovania balustrádneho múrika, vybuduje tu námestie, chýbať nebude ani cyklotrasa či nový mobiliár. Splnenie záväzkov investora si mesto v zmluve poistilo. Ak v stanovenom termíne firma nevybuduje to, k čomu sa zaviazala, hrozí jej pokuta. V prípade, že investor v stanovenom termíne nezrevitalizuje nábrežie, mesto od neho bude pýtať 4,3 milióna eur. Nevybudovanie mediatéky by ho stálo jeden milión eur, ak nepostaví planetárium, mesto od neho bude pýtať päť miliónov eur.


Uznesenie o predaji budov PKO vlastníkovi pozemkov pod nimi, spoločnosti Henbury Development, bratislavský primátor Ivo Nesrovnal podpísal v decembri. Hlavné mesto a investor tak urovnajú svoje spory týkajúce sa PKO a investor stiahne súdne podania, v ktorých od radnice vymáha nároky, práva a pohľadávky za vyše 43 miliónov eur. Mimosúdnu dohodu chceli ešte zastaviť niektorí poslanci bratislavského mestského zastupiteľstva, ktorí nesúhlasili s predajom budov PKO, a spolu s aktivistami primátorovi adresovali výzvu, aby uznesenie nepodpísal. Dohoda je totiž podľa nich nevýhodná a jej podpísaním primátor poškodil majetok mesta.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona