Mŕtvy vodca Islamského štátu zanechal odkaz v ktorom vyzýva svojich nasledovníkov, aby začali útočiť na média

NETKY.SK • 29 September 2017, 07:01 • 2 min
Mŕtvy vodca Islamského štátu zanechal odkaz v ktorom vyzýva svojich nasledovníkov, aby začali útočiť na média

KÁHIRA - Vodca Islamského štátu (IS) Abú Bakr al-Bagdádí vyzýva na audionahrávke, ktorá bola zverejnená vo štvrtok, svojich nasledovníkov okrem iného na útoky na médiá.

slovakia

left justify in out

"Vy, vojaci islamu, stúpenci kalifátu, nech už ste kdekoľvek, vystupňujte svoje útoky a zahrňte medzi vaše ciele aj mediálne centrá nevercov a riadiace centrály ich ideologickej vojny," hovorí na nahrávke hlas, o ktorom Islamský štát tvrdí, že patrí al-Bagdádímu.

"Vy, vojaci kalifátu, hrdinovia islamu a vlajkonosiči, zapáľte oheň proti vašim nepriateľom. Nedožičte križiakom a odpadlíkom užívať si dobrý a prepychový život v ich domovoch, zatiaľ čo vaši bratia zažívajú zabíjanie, ostreľovanie a ničenie," hovorí ďalej al-Bagdádí na 46-minútovej nahrávke.

Al-Bagdádího posolstvo zverejnila vo štvrtok organizácia al-Furkán, ktorá stojí za väčšinou mediálnych výstupov IS. Podľa agentúry AP hlas na nahrávke zodpovedá hlasu na predchádzajúcich nahrávkach, ktoré IS zverejňoval v minulosti a o ktorých tiež tvrdil, že je na nich nahratý al-Bagdádí.

Predchádzajúcu audionahrávku pripisovanú al-Bagdádímu zverejnil IS v novembri minulého roku. Na videu sa al-Bagdádí ukázal naposledy ešte v roku 2014. Odvtedy sa viackrát objavili správy o jeho smrti, ktoré však zatiaľ nikto definitívne nepotvrdil.

V polovici júna napríklad ruská armáda oznámila, že al-Bagdádí zahynul koncom mája pri útoku ruského letectva na stretnutie najvyššieho velenia IS v sýrskej Rakke. Z amerických diplomatických zdrojov sa však neskôr rozšírila správa, že podľa informácií Washingtonu by mal byť al-Bagdádí stále nažive.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies